Nedjelja, 06 Srpanj 2014 13:28 Napisao 

Prugasta mitra (Mitra zonata)

Vrlo rijedak zaštićeni endemski puž.

Jedan od najljepših, ako ne i najljepši puž Jadrana. Rasprostranjen duž Jadranske obale od Cavtata do Rovinja. Najbrojniji nalazi su u srednjem Jadranu. Ima izduženi i vretenast oblik kućice. Svjetlosmeđe je boje s jednom tamnijom trakom. Zadnji krug u blizini otvora je tamnije boje. Unutrašnjost otvora je uvijek bijela i ima 4 pregiba...

Najduža veličina iznosi 10 cm. Može se pronaći na dubini od 20 do 85 metara, na čvrstom i detritusnom dnu, na udaljenosti oko 3 nautičke milje od obale, kopna i otoka. O njemu se vrlo malo zna.

Radi svoje rijetkosti i ljepote kućice ovo je vrlo tražena vrsta. Stoga su i ovako rijetke populacije u posljednje vrijeme još više prorijeđene. Od 1994. godine prugasta mitra je zakonom zaštićena.

Sakupljanje, izlov i trgovina ovom vrstom strogo zabranjena (Zakonu o zaštiti prirode NN 30/94).    

Prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama (NN 84/96) novčana kazna za ubijanje jedinke vrste Mitra zonata iznosi 8000 Kn.

Pročitano 2608 puta
Molimo vas da se ulogirate kako bi mogli komentirati
Komentari | Dodaj svoj
  • Trenutno nema komentara
Prijava
x
x
Registracija
x

Ludo More?

"Ribolovne priče, tehnike, iskustva, savjeti i trikovi. Brodovi, putopisi i svijet nautike. Malo o kužini i ekologiji. Prijateljima i druženju. O moru."

Ribe Jadrana

Pomorci
pišite nam

Zadnji komentari

http://s.click.aliexpress.com/e/S4EXR2Y
nešto ovako
Ja sam presao na super stvar od kineza koja radi kao štapić s tim da ima dva načina rada. Tako dok j...
Pozdrav.
Nije mi jasan uvjet da treba biti član FB stranice. Možete li pojasniti?