"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Brodet (brudet)

  • dundo
  • dundo's Avatar Autor teme
  • Majstor foruma
  • Majstor foruma
Više...
dundo's Avatar 13 Svi 2015 22:29 - 14 Velj 2016 21:14 #1 od dundo
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Evo otvaram temu koja će svim ribarima izazvati lagano kruljenje u želucu. Ovo je moje najdraže jelo (samo kad ga ja spremam). Ne kažem da netko nezna pripremit ovo jelo, ali meni je moj način najbolji.Ne volim kad brodet bude ukusan i sve bude ok, ali da nema kruha za močak, ostaneš gladan. Za mene nije pravi brodet ako uz močak nemaš pravi komad ribe za pojest. Ja u brodet stavlljam samo valike komade (po mogućnosti filetirane). Glave, repovi, kosti i sitna riba (kanjci, pjerke, škrpuni itd) ulovljena na kalamoču ljeti na kupanju, idu u drugu teću u kojoj se sve to raskuha i procijedi. Inače, postupak je standardan osim što ribu pobrašnim kukuruznim a ne pšeničnim brašnom.Znači, na maslinovom ulju zapržim kapulu, kad je gotovo dodam česan i petrusin, samo promiješam i stavim pobrašnjenu ribu i kratko je poprigam s obje strane. Zatim ulijem pripremljeni temeljac i bijelo vino. To se kuha 15-tak minuta, dodam toć od pomadora, papar, malo vegete i kuha se još 5 minuta. po želji se može dodati ljute paprike ili feferon. Ako je brodet rijedak, minut prije dizanja s vatre, dodati prezla da se zgusne. Reći će netko da je lako pripremit brodet kad imaš ribe, i slažem se s tim. Da idem kupovat ribu, ne bi ga nikad pojeo ovakvog. Pošto ga pripremam od svog ulova, bude za par puta godišnje.
Zadnja izmjena: 14 Velj 2016 21:14 od zeusfaber.
Više...
OliverOliver's Avatar 14 Svi 2015 16:43 - 15 Svi 2015 12:56 #2 od OliverOliver
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
rekli bi stari, ko ima para i mu*a maslom maže.... dobar ti je ovaki brodet, garant!!!
Zadnja izmjena: 15 Svi 2015 12:56 od zeusfaber.
Više...
Posejdon79's Avatar 15 Svi 2015 01:07 - 15 Svi 2015 01:07 #3 od Posejdon79
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Uh odlično zvuči. Ne volim ni ja sitnu ribu u brodetu, samo kosti i prebirem satima po tome, bezveze. Imaš stila moram priznat.

dundo napisao: Pošto ga pripremam od svog ulova, bude za par puta godišnje.


:lol: :lol: :lol: dobra!
Zadnja izmjena: 15 Svi 2015 01:07 od Posejdon79.
Hvala: zeusfaber, dundo
  • dundo
  • dundo's Avatar Autor teme
  • Majstor foruma
  • Majstor foruma
Više...
dundo's Avatar 15 Svi 2015 10:36 #4 od dundo
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ha, ha, ha, bravo Posejdon79. Ipak, ne ide sva riba što je ulovim na brodet. Nešto se baci i na gradele, a svi volimo i lešadu. Vjeruj dosta moje ribe pojedu i prijatelji i svojta (velika većina ribe su cipoli i to sve komadi od pola kila pa naviše). Tko me zna, zna i da je ovo što pišem istina. Ribu nikad nisam kupio, osim kad se uželimo sarđela (pola za pojest a pola za ješke).
Hvala: zeusfaber
Više...
zeusfaber's Avatar 15 Svi 2015 13:00 #5 od zeusfaber
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Odličan recept dundo :cheer: ;) Sviđa mi se kuharska samouvjerenost, to je pozitivna odlika svakog pravog chefa :)

Nadam se da ćeš ga brzo spremati i poslikati (i pozvati) pa da objavimo u našoj rubrici Fokus koja je zamišljena kao FOKUS :cheer:
Hvala: dundo
Više...
Robi-ST's Avatar 09 Velj 2016 14:15 - 10 Velj 2016 16:50 #6 od Robi-ST
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
moj savjet je obavezno ubaciti jednog-dva kosmeja (žbirca) u brudet, prilično pridonese okusu. prije bacanja u teću ga malo razbiti da bolje pusti šug.
Zadnja izmjena: 10 Velj 2016 16:50 od zeusfaber.
Hvala: zeusfaber, Fanatik
Više...
dalmatino's Avatar 11 Velj 2016 19:50 #7 od dalmatino
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Zbilja? Kosmej?

Nisam znao. Zvuči kao super ideja :)
Više...
Fanatik's Avatar 12 Velj 2016 04:09 #8 od Fanatik
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Aaa ma kosmec je zakon :) .Ja san ko mali naviko u pokojnog dide uvijek u brodetu kosmec, sa ka radimo ako nema kosmeca ma nije mi to to, moze bi ribe neznan koje al uvijek ko da fali nesto.Bas on da brodetu jednu posebnu nijansu ukusa-mirisa, a mozda bi valjalo u nedostatku kosmeca ubaci jeda-dva skampa, valjalo bi provat ;)

...orlovi rano lete a kasno sliječu....
Više...
SRibar's Avatar 12 Velj 2016 13:37 #9 od SRibar
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Nije isto iako sam vazda za kojega škampa
Hvala: Fanatik
  • dundo
  • dundo's Avatar Autor teme
  • Majstor foruma
  • Majstor foruma
Više...
dundo's Avatar 12 Velj 2016 17:13 #10 od dundo
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ljudi moji, znači ja idem pravit brodet, i prije toga moram sjest u auto, napravit 10-tak km do Cavtata ili Molunta da uhvatim kojega raka, jer ako nema rakova nevalja brodet??? I kome je kosmeć uvijek na dohvat ruke, i to živ? Ne kažem da rak u brodetu ne valja, ali ne bi ga samo zato išo hvatat sve da mi more upire u vrata od kuće.
Više...
Fanatik's Avatar 13 Velj 2016 00:48 #11 od Fanatik
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hahah, nebi ga ti iso lovit a ni ja al eto ko zivi uz more i na moru je po cijele dane uvijek ce ga ulovit da zacini brudet.Al ja eto nazalost nisan od dide naucio lovit rakove, vjerovatno i vecina nas i tako eto u danasnjoj uzurbanosti nestaje dio tradicije dalmatinske kuhinje :dry:

...orlovi rano lete a kasno sliječu....
Više...
zeusfaber's Avatar 14 Velj 2016 22:44 #12 od zeusfaber
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Haha :) Ma nije da ne valja brodet nego mu kosmeč da nešto posebno :lol:
Hvala: Fanatik
Više...
fisherman's Avatar 15 Velj 2016 10:19 - 15 Velj 2016 14:28 #13 od fisherman
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ovaj vikend cu pitat babu kako ga radi a znate kako to rade zene koji su cili zivot na moru, znan da u brudet stavlja: skrpuna,glamboca,pirku kanjca i ugora ugl. Brudet je bolji sta je vise ribe u njemu a da znate kako ga napravi :ohmy: stvarno fantazija, nisam rekao da drugi ne znaju pravit ima i drugih mestara u kuzini koji se stvarno puno razume, ali odkad sam bija dite navika san se na njen brudet i samo njega priznajen
Zadnja izmjena: 15 Velj 2016 14:28 od zeusfaber.
Hvala: Fanatik
Više...
zeusfaber's Avatar 15 Velj 2016 14:29 - 15 Velj 2016 14:31 #14 od zeusfaber
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW

fisherman napisao: ...ali odkad sam bija dite navika san se na njen brudet i samo njega priznajen


Tako treba. Bravo! Ajde nek baba da recept pa ćemo ga objaviti ;)
Zadnja izmjena: 15 Velj 2016 14:31 od zeusfaber.
Više...
frkachu's Avatar 16 Velj 2016 12:18 #15 od frkachu
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW

zeusfaber napisao:

fisherman napisao: ...ali odkad sam bija dite navika san se na njen brudet i samo njega priznajen


Tako treba. Bravo! Ajde nek baba da recept pa ćemo ga objaviti ;)


ma nek snimi babu pa na jubito s njom :)
Hvala: Fanatik
Više...
marinac's Avatar 16 Velj 2016 13:52 #16 od marinac
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW

frkachu napisao:

zeusfaber napisao:

fisherman napisao: ...ali odkad sam bija dite navika san se na njen brudet i samo njega priznajen


Tako treba. Bravo! Ajde nek baba da recept pa ćemo ga objaviti ;)


ma nek snimi babu pa na jubito s njom :)


je si me nasmija frkachu, svaka čast