"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Čišćenje lignji - da ili ne

  • dundo
  • dundo's Avatar Autor teme
  • Majstor foruma
  • Majstor foruma
Više...
dundo's Avatar 08 Lis 2015 13:43 #1 od dundo
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Evo jedno pitanje za ove iskusne lignjolovce s foruma. Prije nego bacite lignje na gradele, čistite li ih ili ne? Jedan stari ribar mi je reko da lignju čistiš tek kad je na pjatu, kad je pečena. Pošto se i ja mislim malo više posvetiti lignjolovu i spremam ražanj dok je zec još u šumi (lignje u moru), želio bi čuti vaše mišljenje.
Više...
lignjolovac's Avatar 08 Lis 2015 14:59 #2 od lignjolovac
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ja ih ne pripremam,ja ih samo lovim,ali kad je riječ od gradelama,onda se ne čiste. Brat je majstor za pripremu.

Žali se Marija svojoj susjedi:
– “Kad god moj Mate kupi dozvolu nikad ribe ne uhvati. A kad ne kupi onda njega uhvate!”
Hvala: dundo, Fanatik
Više...
pepsi's Avatar 08 Lis 2015 15:32 #3 od pepsi
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Definitivno ne čistiti nego peći cile,mekše i ukusnije ispadnu a gotovo sve iznutra osim one tzv. kosti je jestivo a još ako su butargane(pune jaja),mmmmm ;)

daj čovjeku ribu i jest će JEDAN DAN,nauči čovjeka da lovi ribu i lovit će je CIJELI ŽIVOT
Više...
Fanatik's Avatar 08 Lis 2015 16:11 - 08 Lis 2015 16:12 #4 od Fanatik
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ja ih isto ne cistim ka su za poprigat il za na gradele,puno su ukusnije ovako jos ako ostane crnila pa ka zalijes malo maslinovim uljem ima fino i za mocit. ;)
Jedino velike komade preko 30dkg valja cistit,al oni i onako nisu za gradele nego rizot,lesada....

...orlovi rano lete a kasno sliječu....
Zadnja izmjena: 08 Lis 2015 16:12 od Fanatik.
Hvala: lignjolovac, dundo
Više...
Fanatik's Avatar 08 Lis 2015 16:16 #5 od Fanatik
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
E i nemoj ih prepec nikad,budu tvrde onda....njih treba samo lagano pec,da budu skoro zive i onda su najljepse i najmekse

...orlovi rano lete a kasno sliječu....
Hvala: lignjolovac, dundo
  • dundo
  • dundo's Avatar Autor teme
  • Majstor foruma
  • Majstor foruma
Više...
dundo's Avatar 08 Lis 2015 17:22 #6 od dundo
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hvala na savjetima. Tako sam i ja mislio.
Više...
Mirozg's Avatar 08 Lis 2015 20:11 #7 od Mirozg
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Mene su odmalena kao pravog purgerskog furešta uvijek šopali sa "do bijeloga" ociscenim lignjama, uglavnom ubrašnanih i prženih. Sada kada bi mi netko to tako isao pripremiti pomislio bih da mi ne zeli dobro...
Uostalom ribolovac sam i najradije ribu i ostalo sam spremam sa puno postovanja prema namirnici

Kako sam gurman i obozavam kuhat od kada sam prije x godina probao lignje "u šporko" od tada za mene ne postoji bolji i ukusniji nacin pripreme te delikatese. Tu se osjeti taj pravi iskonski okus plodova mora , i kao sto pepsi kaze jos kada je lignja puna jajasaca ili skoro probavljne ribe koja joj je bila lovina time je uzitak veci. Nakon sto je ja sredim iza mene ostane kljun i slamka.... Ili kako kaze ona reklama za eurojackpot ...Gustammmmm...
Stoga ne cistiti lignje za u sporko ili gradele...

Jedini slucaj kada ju ocistim , odnosno samo izvadim utrobu, kljun i oci je kada radim marinirane lignje sa kapulom...

Kad dođe dan...u more me prospi....da vidim svijeta...
Hvala: dundo, pepsi, Fanatik
  • dundo
  • dundo's Avatar Autor teme
  • Majstor foruma
  • Majstor foruma
Više...
dundo's Avatar 08 Lis 2015 21:04 #8 od dundo
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Mirozg, hvala, ali ako može malo opširnije o tim mariniranim lignjama sa kapulom.
Više...
snhelix's Avatar 08 Lis 2015 21:26 #9 od snhelix
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
i mene interesiraju te marinirane:-) , i možda neka finta da se što manje stisnu kada se recimo peču pod pekom ili sa krompirima u šparhetu pod folijom

Poslano sa mog PMP5197DULTRA koristeći Tapatalk
Više...
Mirozg's Avatar 08 Lis 2015 21:44 #10 od Mirozg
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Marinirane Lignje

*Očistis lignje (samo utoba, kjun, oči)
*Lignje izrezati natrakice, čim tanje tim bolje
* Trakice dopola taman da uhvate boju ispržiti na maslinovom ulju (trakice ne brašniti)
* Izvaditi lignje
* Na to ulje ubaciti na trakice izrezanu kapulu, dodati dva tri lovorova lista i kapare te vinske kvasine (ja dodam pola aceto balsamico), malo soli po želji
* Luk na laganoj vatri dinstati dok ne postane mekan i ne upije ulje i kvasinu
* Kada je luk gotov pomjesati ga sa lignjama i ostaviti preko noci u hladnjaku da se okusi prožmu, nije na odmet jos koji put promijesati . Konzumirat drugi dan (ne pasti u izazov da pojedes tijekom noci) nakon sto odstoji malo na sobnij temperaturi .
Prije konzumacije po zelji dodati jos kapara i koju kap maslinjaka

Ako niste probali , od sveg srca preporučam

Kad dođe dan...u more me prospi....da vidim svijeta...
  • dundo
  • dundo's Avatar Autor teme
  • Majstor foruma
  • Majstor foruma
Više...
dundo's Avatar 08 Lis 2015 22:46 #11 od dundo
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ovo mora bit dobro, hvala na receptu.
Hvala: Mirozg
Više...
snhelix's Avatar 08 Lis 2015 23:45 #12 od snhelix
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Fino se čini,zapravo ko marinada od ribe,moram probat,hvala

Poslano sa mog PMP5197DULTRA koristeći Tapatalk
Više...
Fanatik's Avatar 09 Lis 2015 02:07 #13 od Fanatik
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Moram i ja provat tu marinadu,volim mariniranu ribu a zasto ne i lignju :) ...svakako cemo provat,Mirozg hvala za recept!

...orlovi rano lete a kasno sliječu....
Više...
Fanatik's Avatar 09 Lis 2015 03:05 - 09 Lis 2015 03:28 #14 od Fanatik
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Dundo,zaboravio sam napomenut OCI OBAVEZNO ocistit jerbo znaju sparat ko petarde u prosuji il na gradele :)
Eno stavio sam sliku leso lignji u pjatu al tamo u temi lige,to su bile ove omanje 15-20dkg al za pravu lesadu bolji su veci komadi 30-40dkg pa na vise.Inace ja sam za to cuo tek prije 3-4god i cinilo mi se cudno,al kontam pa ka se moze kuhat za rizot sto nebi i za lesadu ko i svaka riba a ka sam provo,pravo odusevljenje! :woohoo:
Eto duzan sam i recept:
-lignje ocistiti al ne ispirati vodom,dakle samo oci,zub,pero,malo rukom ono ostataka njene prehrane(ako sto i ostane nema veze)
-izrezati na 2-3 il 4 komada,ovisno kolika je lignja
-staviti da kuha,nekon desetak min. kad pusti crveni pigment izliti malo vode cca1/4 i dodati nove vode
-dodati ovecu glavu luka(kapule),malo cesna(bili luk) tek jednu-dvije pice,takodjer malo poriluka,komad korijen seleni
-dodati papra u zrnu,vegete,seleni,petrusina(persina),moze se ubaci lovorov list,malo ulja biljnog
-kuha se cca 45min,moze i malo duze ili krace ovisi kolike su lignje,nabosti pantarulom(vilicom)pa vidit jeli dovoljno meka a i vidi se po njoj da se skuhala
-na kraju dodati malo solli i maslinovog ulja
-NE stavljati kriske limuna ko sto se u riblju lesadu po potreb ubaci
Prilikom posluzivanja u pjatu,naravno zaliti maslinovim uljem i posut malo mljevenog papra,prilog su kuhane patate(krumpiri) a mogu se ubacit kuhat skupa s lignjom al bolje je posebno pa ih u pjatu dodat
Eto otprilike ko svaka lesada,jednostavno a ukusno.Nadam se da ce bit lijepih velikih komada,uzivajte!

...orlovi rano lete a kasno sliječu....
Zadnja izmjena: 09 Lis 2015 03:28 od Fanatik.
Hvala: Mirozg, dundo, pepsi
Više...
Fanatik's Avatar 09 Lis 2015 03:38 #15 od Fanatik
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
@Mirozg,reko si kako s ekipom kad se zaletite na more,nosite kuhalo i odma pada marenda od prvih lignji :cheer: ... lesada je ko stvorena za takve prilike,jednostano je a nema veze ako i fali koji zacin jer naj bitnije je na kraju kad se posluzuje zalit maslinovim uljem i malo popaprit,ma nemos falit!!!! ;)

...orlovi rano lete a kasno sliječu....
  • dundo
  • dundo's Avatar Autor teme
  • Majstor foruma
  • Majstor foruma
Više...
dundo's Avatar 09 Lis 2015 11:04 #16 od dundo
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Sve je ovo lijepo i hvala na receptu, ali ja pravim ražanj, a zec u šumi ha-ha-ha. Ali dobro, valjda će se što uhvatit, duga je zima.
Hvala: pepsi, Fanatik
Više...
Fanatik's Avatar 09 Lis 2015 17:36 #17 od Fanatik
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ma bit ce stogod samo treba ic,pa sad one tek i pocinju u vecem broju prilazit kraju.

...orlovi rano lete a kasno sliječu....
Više...
Mirozg's Avatar 10 Lis 2015 09:55 #18 od Mirozg
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW

Fanatik napisao: @Mirozg,reko si kako s ekipom kad se zaletite na more,nosite kuhalo i odma pada marenda od prvih lignji :cheer: ... lesada je ko stvorena za takve prilike,jednostano je a nema veze ako i fali koji zacin jer naj bitnije je na kraju kad se posluzuje zalit maslinovim uljem i malo popaprit,ma nemos falit!!!! ;)


Da imamo ono Campingaz kuhalo u koferu, teću, pomidore, česan, luk......auuuu pa kad usred zime zamirise na rivi gdje lovimo. Sjecam se jednom kako nam je dosao jedan domaci ribic i rekao "da li vi znate kako nas upravo maltretirate tim mirisima, sline cure, nos se okrece"
A finnoooo

Kad dođe dan...u more me prospi....da vidim svijeta...
Hvala: pepsi, Fanatik
Više...
Fanatik's Avatar 10 Lis 2015 20:39 #19 od Fanatik
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Spravjena je marinada po Mirozg preporuci :)...treba jos saaamo da prezivi noc :unsure:

...orlovi rano lete a kasno sliječu....
Hvala: pepsi
  • dundo
  • dundo's Avatar Autor teme
  • Majstor foruma
  • Majstor foruma
Više...
dundo's Avatar 11 Lis 2015 11:41 #20 od dundo
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ne javlja se Fanatik. Ima bit da marinada nije preživjela noć. Znaš ono, digneš se pišat, otvoriš frižider (ono ko fol da provjeriš jeli sve ok), pa malo ću provat, pa onda očistiš cijelu teću. Ha-ha-ha, malo zajebancije, nadam se da nisi baš sve očistio prije nego su se proželi okusi.
Hvala: Fanatik