"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Čišćenje lignji - da ili ne

Više...
Fanatik's Avatar 11 Lis 2015 11:49 #21 od Fanatik
Hahah...ma e a valjalo je promijesat jos koji put tijekom noci hehe da se prozmu okusi,sve po uputi :lol: ....dobro je ispalo!
Za veceru cemo je rijesit :cheer: ...pa cemo oobjavit fotku ka se posluzi.

...orlovi rano lete a kasno sliječu....

Molimo prijavite se

Više...
Fanatik's Avatar 11 Lis 2015 12:04 #22 od Fanatik
Ma bas mi evo palo na pamet carpaccio od liganja,jel ga kogod provo radit??...jedan prika mi je govorio kako je nedje,mislim u Indoneziji il u Kini,jeo susene lignje i kaze da su odlicne,malo tvrde al jako ukusne,mozda bi se mogle i na dimu susit?!?...pa nisu ni panceta ni prsut bas mekani a isto ih volimo zvaknut :)

...orlovi rano lete a kasno sliječu....

Molimo prijavite se

Više...
Fanatik's Avatar 11 Lis 2015 20:36 #23 od Fanatik

dundo napisao: Ne javlja se Fanatik. Ima bit da marinada nije preživjela noć. Znaš ono, digneš se pišat, otvoriš frižider (ono ko fol da provjeriš jeli sve ok), pa malo ću provat, pa onda očistiš cijelu teću. Ha-ha-ha, malo zajebancije, nadam se da nisi baš sve očistio prije nego su se proželi okusi.

Dundo,marinada je fantasticna! :cheer: ...pogotovo sad ka je ostala skoro 24 sata.
Mirozg,svaka cast za ovaj recept i preporuku,ma prava gurmanska delicija!...hehe eto da i mi dalmatinci naucimo od purgera koji morski specijalitet :cheer:

...orlovi rano lete a kasno sliječu....
Hvala: dundo

Molimo prijavite se

Više...
Mirozg's Avatar 11 Lis 2015 23:38 #24 od Mirozg
Frende to je to! Ja eventualno stavim malo vise kapule i kapara koje obozavam, ali to je to. Drago mo je da je prezivjelo noc i docekalo da se prozmu okusi.
I treba dalmatinac da nauci purgera, pa da prenese drugom dalmatincu kojeg nonica nije naucila kako se to sprema...

Ima jedna zgodna anegdota uz moju kužInu..
Imao sam jedno 10tak dalmosa na rucku , neka familija od oceve partnerice. I reko sto da im pripremim....nego brujet.
Ugl imao sam stvarno puno razne , ribe sto sam sakupio kroz mjesec ribolova. Mislimda je u njemu bilo jedno 11vrsta riba, a temeljac sam napravio od pirke, škarpoča i bugvi...
Ugl bili su krajnje razocarani cinjenicom da dolaze u Zg i da im purger sprema brujet. Nes ti purgera i brujeta. Ugl kad su krenuli grabit iz tece , nije dugo proslo dok korica kruha nije kupila zadnju kap toća sa ruba teče...
Mozete mislit uz sav taj dispet koliko je tesko bilo procurit rijeci " jedem brujet cili zivot, al da cu najbolji pojest od purgera usred Zagreba, e to nikad nebi niti sanjo"

Ugl, ja sam kod njih pojeo najbolje Samoborke kobasice u zivotu...stoga tekma je zavrsila podjelom bodova.

Kad dođe dan...u more me prospi....da vidim svijeta...
Hvala: labrax, pepsi, Fanatik

Molimo prijavite se

Više...
Fanatik's Avatar 12 Lis 2015 02:31 #25 od Fanatik
Hehee....po tome se vidi ko je pravi gurman,kad s dusom spravja specijalitete koji nisu od njegove lokalne kuhinje!A treba imat i talenta i osjecaja za kuhinju,to je umjetnost dje sitni detalji puno ukusa daju :)
Ja nisam neki specijalist,spravim neka ovako jednostavna jela al pazim da to ispadne kako treba,nije to samo natrpat lonac i nek se kuha heh,treba to sa osjecajem,kad sto i koliko dodat i onda i jednostavno bude fantasticno!

A eto ostatak ekipe,svakako vam i ja potvrdjujem ovu Mirovu preporuku za marinadu,al obavezno se strpit da prezivi noc,pa i cijeli dan po mogucnosti i onda se tek svi okusi upiju i sastave bas kako treba :)

...orlovi rano lete a kasno sliječu....
Hvala: Mirozg, pepsi

Molimo prijavite se

Više...
labrax's Avatar 12 Lis 2015 22:15 #26 od labrax
kriterij za odabir čišćenje ili ne ovisi o tome jel lignja friška ili iz škrinje. friške se ne čiste za mnoge načine. zaleđene bolje očistit.

što se tiče lešade, najbolja mi je spartanska, u hladnu vodu ubaciš neočišćenu frišku lignju i staviš kuvati bez ikakavih dodataka; kad voda zavrije kuvaš ih još 8-14 minuta, ovisno o veličini liganja. nikakve dodatke ne dodavati za vrijeme kuvanja! na kraju se izvade, ocijede, poliju maslinovim uljem, baciš koje zrno soli i zrno u tom trenutku mljevenog papra...

meni je ovako nabolje, ali de gustibus...
Hvala: pepsi, Fanatik

Molimo prijavite se

Više...
Fanatik's Avatar 13 Lis 2015 17:50 #27 od Fanatik
Nisam je nikad tako na "spartansku lesadu" spravio,al prova cemo i to :) samo nek bude jedna prava pa onako fresku odma ubacit u tecu ;)
Jedan prika mi je govorio kako sipu upravo tako spravja....

...orlovi rano lete a kasno sliječu....

Molimo prijavite se

Više...
masklin's Avatar 12 Ožu 2017 08:00 #28 od masklin
Za mene je normalno čiščenje liganja tako da im izvadimo zub,što i nije teško jer samo kroz sredinu krakova nožićem ih poduhvatimo i isćupamo.Crnilo ne diramo ni pod razno,jer je odlično u kombinaciji s maslinovim uljem prilikom konzumacije.
Najvažnije kod lignje je izvadit žuć,tako što će mo je pri dnu repa malo zarezati ukoso,ne duboko da žuć ne prolijemo po lignji,te je malo pritisnuti sa suprotne strane.Žuć nam izleti u obliku kesice,koju moramo u tom obliku i odstraniti.Ako se to ne odstrani,lignje će u večini slučajeva davat gorčinom.
Poslije pečenja mi je najdraže iisječi ih u jednoj škrovadi,polit maslin ovim uljem,malo papra i toplog kruha(ispod peke).Ovdje dolazi do izražaja ono crnilo prilikom spajanja s maslinovim uljem.Dobar tek!

Molimo prijavite se

Više...
masklin's Avatar 12 Ožu 2017 08:01 #29 od masklin
Znači čiščenje lignji pod obavezno,a ne da ili ne.

Molimo prijavite se

Više...
zoki1's Avatar 12 Ožu 2017 08:30 #30 od zoki1
Čiščenje lignji da,znači izvadit sve iz utrobe i oči i kljun,jbg,iznutrice ne jedem

Molimo prijavite se

Više...
masklin's Avatar 12 Ožu 2017 08:59 #31 od masklin
Kljun se samo izvadi tako da raširimo krakove i poduhvatimo ga nožićem te isćupamo van.Zatim lignju malo više repa zarežemo oštrim nožem,malo ukoso,i ne puno pritiskat nožem,da nam žuć ne pukne.To radimo tako da nam je lignja,rep(čitaj onaj zadnji ,oštri dio lignje),uvijek okrenut prema dolje dok čistimo,jer se i meni ponekad dogodi da mi se žuć razlije,pa je tad samo istisnem i malo properem,vrh sami da mi se ne razlije po ciloj lignji.Kad je skinem s gradela,onda ih izrežem u jednoj plitkoj terini na zalogajčiće,izvadim nazovimo je plastiku,neko voli glave i ono što se nastavlja,a neko ne,izvadimo ili ostavimo.Promišamo sve kako sam prije napisa,sa dva pinjura,uz papar i ulje,te je spremno za konzumiranje.Dok se jede opet se može ostavit sa strane ono što neko ne voli,jer u lignji kad smo izvadili žuć,kljun,plastiku sve je jestivo.Sami pokazatelj Vam je kad uhvatite lignju,vidite unutra ribicu,krv ili krljušt od netom pojedene ribice,a to Vam je sve u toj kesici koju ja nazivam žuć,koja Vam zna znatno promjenit okus same lignje.
Hvala: maxbeb

Molimo prijavite se

  • maxbeb
  • maxbeb's Avatar
  • Majstor foruma
  • Majstor foruma
  • Samo moru virujem
Više...
maxbeb's Avatar 12 Ožu 2017 09:31 - 12 Ožu 2017 09:40 #32 od maxbeb
Odlicna tema !!!
U ja sam prije lignje najvise poznavao kroz kolutice, bilo frigane ili pecene u pecnici.
Kad sam malo zaglibija na Ludom Moru i u lignjolovu stvar se prominila.
Najbolji savjet koji mi je Pepsi za pecenje lignji (gradele) je da ih ne cistim.
Nikad nisam probao neociscenu, e kad jesam od onda vridi pravilo da je necu cistiti, bar sto se gradela tice.
Cak sam mislija i za ispod peke ne cistiti, jel neko proba ????

Ni riječi pred veličanstvom mora,
Pred modrim šumorom vječnost
Zadnja izmjena: 12 Ožu 2017 09:40 od maxbeb. Razlog: Kr

Molimo prijavite se

Više...
beposvalina's Avatar 12 Ožu 2017 21:05 #33 od beposvalina
Jedan put san proba lignje na crno,soltanski nacin spremanja lignje pa me zanima ima li iko recept bia bi zahvalan

Molimo prijavite se

Više...
zeusfaber's Avatar 13 Ožu 2017 14:54 #34 od zeusfaber
Lignje na crno kao lešo lignje ili?

Kao što labrax kaže, svježe ne čistim, iz leda čistim. Teško mi se odlučiti za najdraži recept, ako moram birati onda bi to bile spicy lignje u prošeku. Odmah poslije njih freške manje lignje na maslinovom ulju, zatim lešo, pa s gradela, pa na kolutiće, pa u peći ili lignje ispod peke :) Baš su univerzalne i to mi se kod njih najviše sviđa, da ne spominjem kako super trpe led za razliku od ribe. Lignje su, uz hobotnicu, jedino što jedem iz leda. Nisam pojeo ribu iz leda barem 10 godina :)
Hvala: Boki

Molimo prijavite se

Više...
svaboold's Avatar 16 Stu 2017 12:56 #35 od svaboold
Sad kad se sjetim. Poveo ja dva prijatelja na more i radili lignje na gradele. Ono pripremili lignje itd stavim ja njih gore kad oni skuže da nešto bijelo curi iz njih hahahahhahaa. Kaže on jel to očiščeno ja reko to tak mora biti. Znači skoro da se ne ispovračaju i jedva da su ih pojeli ( Barem za mene više :P)
Šta češ došli purgeri prvi put na more jest lignje :D

Molimo prijavite se