"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Pirka - najbolji način za spremiti pirku?

Više...
Gustaf's Avatar 11 Stu 2014 23:06 - 14 Velj 2016 22:34 #1 od Gustaf
U zadnje vrijeme čest ulov su mi velike, ali baš velike pirke. Koji je najbolji način za pripremiti ih? Ja je najjednostavnije bacim na vrelo ulje, prije toga malo u brašno i to je to. Znam da može na gradele ali pirka mi nekako nije za to, zar ne? Ako netko ima bolji način, bio bi zahvalan.

Hvala
Zadnja izmjena: 14 Velj 2016 22:34 od zeusfaber.

Molimo prijavite se

Više...
Damir's Avatar 12 Stu 2014 07:56 - 12 Stu 2014 07:57 #2 od Damir
Pirka je izvrsna za riblju juhu. Mogu ti reć da je od sad, 90% mojih pirki završilo lešanih.

nijedna bolest nije zdrava
Zadnja izmjena: 12 Stu 2014 07:57 od Damir.

Molimo prijavite se

Više...
frkachu's Avatar 12 Stu 2014 11:57 #3 od frkachu

Gustaf napisao: U zadnje vrijeme čest ulov su mi velike, ali baš velike pirke.


kolike su to, u cm otprilike? preko 20-25-30?
Hvala: Posejdon79

Molimo prijavite se

Više...
Posejdon79's Avatar 14 Stu 2014 12:00 #4 od Posejdon79

frkachu napisao:

Gustaf napisao: U zadnje vrijeme čest ulov su mi velike, ali baš velike pirke.


kolike su to, u cm otprilike? preko 20-25-30?


Ja ih isto često lovim, baš velike primjerke u plitkom (do 20m dubine) na raka samca ili lignju iz barke. Budu baš veliki komadi od +20 cm zasigurno. Prave pirke, velike, žarkih kolora. Uvjerio sam se da su veliki komadi u plićem moru, ne znam zašto ali najveće pirke sam lovio baš na dubinama do 10-12 metara, nedaleko od obale. Po mojoj procjeni znale su doseći 25-30 dkg :) bez zafrkancije :whistle:

Nikad ih ne bi ulovio 10-15, uvijek 4-5 komada ali baš pravih! Najčešće u 8 i 9 mjesecu s klasičnim bulentinom, znači olovo na dnu i gore 2 udice. Lagano niz kurenat bez sidra (najbolje kad nema kurenta) i svako malo puštam na dno i pretraživam. Ako je i dagnja u igri znam uloviti i lijepih fratara, saraga, lumbraka, škarpina, špara i slično. Sve na dubinama od 10 - 30 metara.

Došao sam također do zaključka da je za pirku najbolje vrijeme popodne i sumrak. Bolje nego zora i jutro. U noć nikako. Znači idalno bi bilo u ljetno vrijeme od 4-5 popodne pa do noći. Dno u svakom slučaju kamenito ili prošarano, pijesak ne valja.

Pirke sam spremao baš svakako. Velike primjerke sam znao na gradele, lešati, u peć s kumpirima i ostalom ribom, ali definitivno mi je najdraže u brašno pa u ulje, kao i svu drugu manju bijelu ribu. Kao što Damir kaže, pokušaj je i lešati, stvarno je ko cukar, a juha liječi.
Hvala: Fanatik

Molimo prijavite se

Više...
Damir's Avatar 14 Stu 2014 12:10 #5 od Damir
Prije dok su bile dozvoljene samolovke, znali smo ja i pok. brat na 30-ak samolovki dignit po 10-12 kila samih pirki i to u samo jednom kalavanju. Nikad ispod kašete i to sve velikih. Kad bi vanka okrenulo jako jugo da ne možeš nigdi, onda bi u zavitar kalavali samice na dubinu do 10-15 metri i to samo po mažu (posidonia). Rijetko koja samica bi donila manje od dvi pirke a nikad nijedna nije bila bez ijedne. Armane na dva klizna olova i dvi udice. Često puta baš na Tmari sa sjeverozapadne strane smo dizali pirke po 3 u kilu. Pa kad imaš u toku dana 4-5 kalavanja, skupili bi po 50 kili pirki i kanjaca. Tu i tamo pokoji škrpun, ili drugo šta ali najčešće pirke i kanjci. Brat je onda ima dopunsku i moglo se. Istina, to su bile godine prije rata ali znam neke pozicije i danas di ih se može nać koliko oćeš, onih 4-5 u kilu.

nijedna bolest nije zdrava

Molimo prijavite se

Više...
zeusfaber's Avatar 14 Stu 2014 12:54 - 14 Stu 2014 12:55 #6 od zeusfaber
Ako vas put odvede u južne krajeve, nadam se da hoće, ovo je najbolja pozicija na kojoj sam lovio velike pirke:

Zadnja izmjena: 14 Stu 2014 12:55 od zeusfaber.
Hvala: Damir, Fanatik

Molimo prijavite se

Više...
Pikabu's Avatar 26 Stu 2014 10:49 #7 od Pikabu
Opcija A - brašno i prženje na ulju.

Opcija B - lešo. Preliti malsinovim uljem prije konzumacije :)

Molimo prijavite se

Više...
labrax's Avatar 26 Stu 2014 14:01 #8 od labrax

Molimo prijavite se

Više...
karamba's Avatar 26 Sij 2015 14:46 - 26 Sij 2015 14:47 #9 od karamba
ja pirku rijetko pripremam al najbolji recept za nju je dok je još živa ili ju vratit u more ili klizna kroz oba usta i stražnja ownerica 7/0 ispod kože pri repu i prošetat ju malo po braku . ;) i onda to šta skoči pripremit na razne načine B)
Zadnja izmjena: 26 Sij 2015 14:47 od karamba.
Hvala: pepsi

Molimo prijavite se

Više...
zeusfaber's Avatar 08 Ožu 2015 11:17 #10 od zeusfaber

karamba napisao: ja pirku rijetko pripremam al najbolji recept za nju je dok je još živa ili ju vratit u more ili klizna kroz oba usta i stražnja ownerica 7/0 ispod kože pri repu i prošetat ju malo po braku . ;) i onda to šta skoči pripremit na razne načine B)


hahaha :lol: nisi ti ni lud, ali kad se zalete 2-3 baš velike, freška, uvaljana malo u brašno i prigana na tavi je tip-top :) gle, male stvari, male stvari hehe
Hvala: Fanatik

Molimo prijavite se

  • Veki
  • Veki's Avatar
  • Novi korisnik
  • Novi korisnik
Više...
Veki's Avatar 29 Ruj 2015 12:18 #11 od Veki
Pod utjecajem ove teme, jučer se po prvi put desilo da nisam pirke bacao natrag u more. Ulovilo se 5 dostojnih komada pa se popodne spremam zakuhat juhu. Inače, ovo je općenito prvi put da spremam riblju juhu, tako da će vjerojatno sve što može, poći krivim stazama xD

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Hvala: Fanatik

Molimo prijavite se

Više...
Fanatik's Avatar 30 Ruj 2015 01:38 #12 od Fanatik
Lijepa je pirka i prigana i lesana...odlicna i za u brodet i poparu!

...orlovi rano lete a kasno sliječu....

Molimo prijavite se