"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Pomoć za kolegu početnika?

Više...
spinner's Avatar 02 Srp 2015 07:46 #1 od spinner
Dečki, pozdrav!

Evo ovak, u čak ne tako bogatoj ponudi web-ova za ribiče u RH naletio sam na ovaj sajt i forum, i svidjelo mi se na prvu. Dečki tu na sajtu rade super posao, i lijepo je vidjeti na forumu kategoriju za spinning, tehniku koja me nekako privukla da zabacim štap. :)

Dakle, početnik sam ali totalni. Ribolov mi je bio uvijek zanimljiv, ali zbog nedostatka vremena, i činjenice da ne živim blizu mora nego u Zagrebu, a morski ribolov me uvijek više privlačio, trebalo mi je dugo da se odlučim na konkretne korake. Tako me ove godine supruga iznenadi sa štapom, jer kao stalno pričam o tom ribolovu, pa da imam za godišnji se čim igrati. Naravno, gospođa je vidjela teleskopski štap na nekoj akciji u Konzumu i kupila :D Ja rekoh OK, budemo probali pa onda lako kupim nešto drugo, jel? I tako odemo za jedan od ovih nedavnih blagdana do obale, uvala Scott kod Krčkog mosta, ona malo na kupanje, a ja probat to zabacit.

Naravno, prije toga sam se malo informirao o samom spinningu, kroz neke knjige koje sam našao, web stranice (uglavnom strane) i valjda stotinjak videa. Sve to izgleda super i to me privuklo. Nabavio i neke varalice i kao idemo probati. Naravno, štap se raspao nakon 20 minuta. :P

Ali u dogovoru s frendom koji zna malo više o tome kupim bolji štap, rolu, upredenicu, predvez, još neke varalice - ono, dobar komplet za cca 2000 kn, i neki dan odem opet na obalu to isprobati. Bio sam opet kod Krčkog mosta jer mi je to nekako najbliže i najbrže za stići. Cijelo popodne od nekih 5 do pola 10 bacam ali ništa. No dobro, s jedne strane mi je samo to bivanje na obali uz more i bacanje varalice odmor za živce, ali ipak bi bilo lijepo nešto i uloviti, ne?

Što se tiče štapa i opreme, sve je neko vrijeme dosta dobro radilo. Kako sam početnik možda i nemam neki osjećaj za to što je dobro, a što ne. Možda i nije baš nešto odlično letilo, od oka možda 40-50 m, s tim da su mi neke varalice oko 7g, a štap je 10-30, ali i varalica od 10g i jedna od 16g nisu letile ništa dalje. Ne znam dal je to u redu ili ne? Dal je do mene i mog bacanja, ili do opreme? Rekao bih da sam možda očekivao da će i dalje letiti? Povlačenje i brzo i sporo, ali ništa. Mala promjena pozicije, opet ništa. Na kraju se već iz nekog razloga upredenica smotala oko role do razine neupotrebljivosti, ali ne znam zašto. Nije mi jasno što radim krivo?

Dakle, moje pitanje za vas - nekoliko savjeta? Jer ne znam ni sam, da li nešto radim krivo (što je vjerojatno moguće), da li na tom dijelu nema riba, da li sam baš potrefio da ne grizu, da li ne štimaju varalice, ili što? Ne znam ni koji bi bio razlog za to zapetljanje konca? Ono, ne bih htio odmah odustati, ali opet ne bih niti htio bacati ne znam koliko dugo bez bilo kakvog ulova... Imate kakve savjete? :)

Možda će vas za neke odgovore zanimati i podaci o opremi... dakle, štap je 2,40, 2-djelni, 10-30g, za rolu ovaj čas ne znam točno koja je, ali navodno je dosta dobra... Varalice su bile razne, imam 3 od Yo-Zuri, Crystal Minnow, pa 3D varijanta, i jedna njihova sinking varalica... Uz to sam bacao i Duo Realis Pencil i Tide Minnow Slim 120...

Dakle, molim neke savjete i malo pomoći... I unaprijed zahvaljujem! :)
Hvala: zeusfaber, Jadran
Više...
Pikabu's Avatar 02 Srp 2015 08:51 - 02 Srp 2015 08:57 #2 od Pikabu
Replied by Pikabu on topic Pomoć za kolegu početnika?
Bok Spinner! Simpatična priča. Moj iskreni savjet ti je da odeš na neku drugu poziciju. Ovdje sam bio nedavno barkom i jedni što sam ulovio na varalicu su bila dva mala pauka. Nakon sat i po vozikanja jedva sam ulovio iglicu. Mislim da će ti doživljaj biti puno bolji na poziciji gdje ima ribe.

Osobno nisam lovio, ali recimo ako si blizu odeš do trajektnih pristaništa (Brestova, Valbiska) na Krku, ili još bolje trajektom preko na Cres (Porozina, Merag) gdje ima svega, od debelih ušata preko pola kile, preko šaruna, iglica, a dolazi i plava ribe, i probaš tamo. Uvala Kimno/Čižići na Krku je mutna i plitka, tamo sam vidio brancine, a frend je ulovio i lijepu licu prije koju godinu. Znači ta makrolokacija mi se isto čini bolja za spin.

Što se varalica tiče, sigurno su dobre. Kada riba radi, love sve koje imam (namjerno isprobavam razne) pa čak i najjeftinije SPRO i kineze :) Kada ribe nema ili ne radi, u prinicpu nema pomoći.

U svakom slučaju nakon odabira mjesta, ovo s kupanjem i pecanjem baš i ne ide zajedno. Ako želiš probati nešto uloviti, svakako kreni prije svitanja pa u dan... ili dodji na kraju dana pa u mrak. Eto, mislim da ti je to dobro za početak.
Zadnja izmjena: 02 Srp 2015 08:57 od Pikabu.
Više...
frkachu's Avatar 02 Srp 2015 09:43 #3 od frkachu
nisi nam napisao koju debljinu upredenice si koristio?? ako koristiš tanju onda logično možeš i dalje zabacivati...
sa svime što namotaš na rolu u spiningu moraš biti oprezan jer često mijenjanje varalica različitih težina i načina vođenja dovodi do nejednakog namotavanja na rolu što pak dovodi do lakšeg petljanja, isto tako ne smiješ namotati previše na rolu jer će klizati i petljati se prije negoli i zabaciš :lol:
preporuka za početak - traži manje lokacije, uvale ili male rtove, lučice i slično, izbjegavaj jednolične plaže naročito sad ljeti, traži aktivnost riba na površini, mala jata gavuna ili ih lovi tamo gdje si vidio ribe da se kreću
naoružaj se manjim silikoncima (do 5 grama jig glava i 7,5 cm dužina tijela) s kojima ćeš se uvijek moći 'upisati' kraj nekog kamena, ovaj štap ti je mrvu prejak za takvu prezentaciju no svejedno vjerujem da će poslužiti ;)
Više...
spinner's Avatar 02 Srp 2015 11:21 #4 od spinner
Hvala na odgovoru :)

Realno mi blizu nije ništa pošto sam u ZG, pa svaki put na obalu treba isplanirati... Ovo mi je bilo nekako najbliže, naravno, uz krivu pretpostavku da jbg, more je pa se možda nešto i ulovi :D Ali svakako da je logično birati mjesta gdje provjereno ima ribe, samo što mi kao početniku takva mjesta nisu poznata... A i ovo sad sam bio dakle popodne pa do mraka, a ostao bi i duže samo što me čekao povratak za ZG...
Više...
spinner's Avatar 02 Srp 2015 11:26 #5 od spinner
Hm, ovo s mjenjanjem varalice i petljanjem ima smisla, a o tome nisam mislio... Naravno da sam mjenjao tih 4-5 varalica koje imam, pa onda s ovim što kažeš može biti da je zbog toga došlo do petljanja, iako se zapetljala tek na kraju... Ono, rekoh idem baciti još koji put pa put pod noge za ZG, i onda bacim i zapetlja se tak da je ružno za vidjeti :D

Vidiš, sa silikoncima nisam do sad probao, iako sam i ovim voblerima praktički samo 2 put bacao, ali mi se vobleri učinili nekako jednostavniji :) silikonce bi trebalo stavljati na udice, jel? dakle, najprije udica pa tek onda na nju silikonac?
Više...
spinner's Avatar 02 Srp 2015 11:27 #6 od spinner
Isto još jedno pitanje što se tiče varalica i štapa... Štap je 10-30g, ali nema razloga da ne zabaci normalno i manju varalica od tak cca. 5g, jel? Jedino što se može dogoditi je da domet bude manji, jel?
Više...
frkachu's Avatar 02 Srp 2015 13:23 - 03 Srp 2015 09:54 #7 od frkachu

spinner napisao: Hm, ovo s mjenjanjem varalice i petljanjem ima smisla, a o tome nisam mislio... Naravno da sam mjenjao tih 4-5 varalica koje imam, pa onda s ovim što kažeš može biti da je zbog toga došlo do petljanja, iako se zapetljala tek na kraju... Ono, rekoh idem baciti još koji put pa put pod noge za ZG, i onda bacim i zapetlja se tak da je ružno za vidjeti :D

Vidiš, sa silikoncima nisam do sad probao, iako sam i ovim voblerima praktički samo 2 put bacao, ali mi se vobleri učinili nekako jednostavniji :) silikonce bi trebalo stavljati na udice, jel? dakle, najprije udica pa tek onda na nju silikonac?


evo ti sve lijepo objašnjeno na tečnom turskom :)

Zadnja izmjena: 03 Srp 2015 09:54 od zeusfaber.
Hvala: spinner
Više...
frkachu's Avatar 02 Srp 2015 13:28 #8 od frkachu

spinner napisao: Isto još jedno pitanje što se tiče varalica i štapa... Štap je 10-30g, ali nema razloga da ne zabaci normalno i manju varalica od tak cca. 5g, jel? Jedino što se može dogoditi je da domet bude manji, jel?


neće ju zabaciti niti ćeš ti osjetiti tu varalicu baš idealno, ali može se loviti i s tim
ako je upredenica dosta tanka (0,15 i tanja) može se dovoljno zabaciti
no nekako je ipak najvažnije zabaciti varalicu ribi u vidno polje i onda ju isprovocirati na griz :)
  • losos
  • losos's Avatar
  • Korisnik
  • Korisnik
  • da bi uvatio ribu moras imati mokre gaće!
Više...
losos's Avatar 02 Srp 2015 16:56 - 03 Srp 2015 09:55 #9 od losos
Replied by losos on topic Pomoć za kolegu početnika?
Prvo savladaj tehniku bacanja, evo ti primjer...odi na 3:45 min

Zadnja izmjena: 03 Srp 2015 09:55 od zeusfaber.
Hvala: spinner
Više...
spinner's Avatar 02 Srp 2015 18:08 #10 od spinner
OK, bacanje sam definitivno krivo radio, vjerojatno zato jer sam vidio dosta videa di dečki svakak bacaju :P
losos, hvala na primjeru i videu :)
Više...
zeusfaber's Avatar 03 Srp 2015 10:07 #11 od zeusfaber
Bok spinner,

Hvala puno na lijepim riječima. Uglavnom, 40-50m je dosta dobro :) nemoj misliti da spineri bacaju puno dalje, pogotovo ne s tako laganim varalicama :)

Varalica od 5g je zbilja lagana i neće daleko letjeti, pogotovo ne sa štapom 10-30g, osim ako nije čudesno balansirana. Petljanac koji ti se stvorio je sasvim normalna stvar i ne trebaš se brinuti oko toga. Ja sam se ovu zimu zapetljao u upredenicu od glave do pete iako imam "neko" iskustvo, to se jednostavno događa, zaboraviš se i dogodi se sranje :lol: Ovdje možeš pronaći par savjeta kako izbjeći petljanje ;)

Posta na kojoj si bio, kao što kaže Pikabu, vjerojatno ne obiluje ribom, i svakako je bolje ići u zoru ili sumrak nego "na kupanje", iako mi se događalo da usred dana između kupača lovim lice, felune i sl. ali to su iznimne situacije i ne treba ih shvaćati ozbiljno. U svakom slučaju slušaj što ti frkachu, losos i pikabu govore, oni imaju dosta utakmica u nogama i dovest će te do ribe ;)
Više...
Jadran's Avatar 03 Srp 2015 12:05 #12 od Jadran
Replied by Jadran on topic Pomoć za kolegu početnika?
Haha spinner, lijepo si me nasmijao, odličan uvod :)

Možeš nam reći točan model štapa i role koju koristiš kao debljinu upredenice i predveza? Hvala :)
Više...
spinner's Avatar 03 Srp 2015 12:27 #13 od spinner
Hehe, da, u međuvremenu sam i s par drugih strana shvatio da je to petljanje čist normalno... Mislio sam da je do mene, ali ak se i iskusnijima događa onda u redu :)

Što se tiče neulova, vjerojatno je onda lokacija u pitanju jer je vrijeme bilo i popodne i do sumraka, ili jednostavno riba nije bila aktivna... no dobro, bitno je da mi neke stvari polako sjedaju na mjesto, a naravno da mi treba dok sve pohvatam :)
Više...
spinner's Avatar 03 Srp 2015 12:30 #14 od spinner
štap: Zephyr 2,40m 10-30g
rola: Tica Gainer 2500P
upredenica je 0,12, i predvez od flourocarbona, ali nisam ovaj čas siguran koja je debljina točno, ali tu su negdje blizu po debljini...
Više...
spinner's Avatar 05 Srp 2015 00:50 - 05 Srp 2015 00:53 #15 od spinner
Nije loše za praktički drugi put, ha? :)

S tim da su mi tri pobjegle, otkvačile se prije nego sam ih povukao do suhog, 2 ušate i jedna neidentificirana :PTakođer, obje su ulovljene na kastmaster, kao i 2 koje su pobjegle... treća se zakvačila na mali vobler...
Zadnja izmjena: 05 Srp 2015 00:53 od spinner.
Više...
Pikabu's Avatar 06 Srp 2015 11:49 #16 od Pikabu
Replied by Pikabu on topic Pomoć za kolegu početnika?
Super, to je to. U predvečerje bi sada mogao i šarune loviti.
Više...
zeusfaber's Avatar 06 Srp 2015 12:52 #17 od zeusfaber
Bravo spinner! Super ;) Baš mi je drago da je krenulo. Ušata ti je sigurno pružila dosta zabave? :)
Više...
spinner's Avatar 06 Srp 2015 12:57 #18 od spinner
Pa nije bila baš problematična za izvadit, ak to misliš, lijepo je zagrizla i za čas je bila vani :) a naravno, bilo ju je lijepo vidjeti na štapu :)
Više...
zeusfaber's Avatar 06 Srp 2015 13:43 #19 od zeusfaber

spinner napisao: Pa nije bila baš problematična za izvadit, ak to misliš, lijepo je zagrizla i za čas je bila vani :) a naravno, bilo ju je lijepo vidjeti na štapu :)


Ona je inače solidan borac pa sam mislio da je bilo zabavno :cheer: Očito si junački zategnuo kočnica pa je izletila vani ko torpedo :lol:
Više...
spinner's Avatar 06 Srp 2015 13:47 #20 od spinner
Nije baš ko torpedo ali nije bilo problema :) Problem je s one dvije koje su mi se otkačile :P