Komarča, orada, ovrata... moj teren
Male se ponašaju kao šarag, pic i drugi sparidi ali velike su dosta prepredene. Velika uzme mamac, odvuče ga par metara i ako procijeni da joj ne prijeti nikakva opasnost tek onda guta. Zato se, kad se ciljano ide na komarču, koristi mašina sa freespool-om (baitfeeder, baitrunner ili kako ga već koja firma zove).
Taj sistem drži špulu (ono na čemu je namotan najlon) slobodnom tako da riba kad povuče ne osjeća otpor. Tvoja mašina nema taj sistem pa možeš improvizirati na dva načina. Ili držati roler otklopljen pa ga preklopiti nakon što riba povuče (što je dosta zeznuta radnja a po jačem kurentu nije dobro držati roler otklopljen jer će ti izvuči previše najlona) ili kočnicu potpuno otpustiti pa kad riba povuče zategnuti kočnicu pa kontrirati ili uhvatiti špulu čvrsto rukom i kontrirati a onda zategnudi kočnicu i motati.
Klasičan sistem s kliznim olovom ide: Udica (koristim Owner veličine 2/0-3/0) - flourocarbonski predvez dužine cca 50cm, debljine oko 0,30 - virbla (žogulin) - silikonska perlica (štiti čvor na virbli od udaranja olova pri zabacivanju i potezanju) - olovo 60-80g (ako je kurenat ekstreman onda i više) klizno (preferiram suzu) na najlonskoj osnovi 0,35.
Moj sistem je malo drukčiji pa ja koristim virblu s kopčom tako da prije ribolova pripremim dosta predveza sa omčom na kraju i onda ih samo mijenjam. Pripremim predvez sa mamcem i kad izvučem sistem samo skinem stari predvez, okačim novi i vozi dalje.
Što se zapinjanja tiče, najmanje zapinje sistem kad se udica veže na osnovu na kojoj je klasično klizno olovo (sa rupom kroz olovo). Takav sistem najmanje zapinje ali kad zapne nikad ne znaš gdje će puknuti dok kod ranije spomenutog sistema puca ili predvez ili na čvoru do olova pa ti ostaje cijela dužina osnove.
Bibi je odlična ješka. Da li je skup? Je, skup je pa kao alternative upadaju razne školjke, sipice, krakovi od muzgavca... no bibi je br.1.