"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Upredenica - Wind knot ili kako spriječiti petljanje upredenice

  • zeusfaber
  • zeusfaber's Avatar Autor teme
  • Administrator
  • Administrator
  • Pozdrav svima!
Više...
zeusfaber's Avatar 11 Velj 2015 21:18 #1 od zeusfaber
Nedavno sam kupio Gosen Casting 0,187mm upredenicu za spinning, navodno 8 niti, zelena, lijepo izgleda. Međutim, primjetio sam da se puti, mrsi, petlja. Do mene, upredenice ili nečeg drugog? Nemam pojma...

Uglavnom stvorio mi se "wind knot" odnosno čvor sličan ovom...Ok, nisam baš ni pretjerano pazio. Testirao sam neke tehnike tvičanja još neviđene u ovim krajevima :lol: Kasnije sam nakon zabačaja pažljivije zatvorio špulu i nisam divljao s trzajima i sve je bilo ok. Pitanja...

1) Postoje li upredenice koje se više odnosno manje petljaju? (ne očekujem odgovor tanje se više petljaju, deblje manje) :P

2) Postoji li efikasan način za anuliranje petljanja? Možda nakon zabačaja pripaziti kako se zatvara špula, pridržati prstom ili korigirati štapom ako nije nategnuto?

3) Koji model upredenice preporučate?

Hvala ;)

Na drugom štapu imam isto Gosen 0,17mm, 4 niti, multicolor i s njom nikad problema. U čemu je štos?

Molimo prijavite se

Više...
DaliborDu's Avatar 12 Velj 2015 11:21 - 12 Velj 2015 11:22 #2 od DaliborDu
postoji vise razloga zasto se upredenica mrsi. Evo nekih, najcesce se mrsi kad se prelazi sa lakse varke na tezu i obratno, ako se prelazi sa lakse varke na tezu i obratno onda prvih par zabacaja treba lakse bacati da se upredenica fino slozi.Drugi razlog je namotavanje strune, ja koristim staru foru da ubacim upredenicu u vodu sa malo pjene i uz otpor namotavam upredenicu, tako upredenica lijepo sjedne na masinu.Treci razlog je taj sto treba ostaviti dovoljno prostora do vrha spulne da se nenamotava do kraja spulne. Cetvrti razlog je sama masina, nekosta neka masinica zaludu 3000kn a neka 500, i tek na kraju upredenica i kvalitet iste.
Probao sam puno upredenica i najradije koristim sunline i varivas upredenice .I to odredjene modele.

p.s. koji je ovo teren sa slike cini mi se dobar za brancina..plitko i zatravljeno..
Zadnja izmjena: 12 Velj 2015 11:22 od DaliborDu.

Molimo prijavite se

Više...
Bambus's Avatar 22 Velj 2015 02:13 #3 od Bambus
Odlično Dalibore, puno si mi pomogao. Ovo se i meni događa i siguran sam da je zbog stalnog prelaska s lagane na tešku varalicu. Nedavno sam lovio s laganim slikoncima i woblerima da bi na kraju bacao male jigove od 30g i površine od 25g, i stalno sam mijenjao. Non stop mi se petljalo. Danas sam nakon ovog teksta pokušao s varalicama sličnih gramaža i sigurno si u pravu! Niti jedan jedini put, i to po vjetru, u jugo sam bacao. Treba paziti kako se namotava upredenica prilikom prelaska i u prvih nekoliko zabačaja i onda je sve ok! Hvala puno! Predlažem adminu da istakne ovaj tekst negdje, ili napiše članak kako uspješno izbjegnuti wind know. Hvala!
Hvala: dalmatino

Molimo prijavite se

Više...
lignjolovac's Avatar 22 Velj 2015 03:14 #4 od lignjolovac
Svaka čast!

Ja sam isto imao dosta slučajeva da mi se zapetlja najlon oko mašinice,ali sam dobio savjet od jednog iskusnijeg ribara da uzmem najlon i da ga zavežem za nešto,ja zavežem za ogradu i nategnem ga i držim minutu-dvije i onda bude sve u redu. Jer se nakon dugo stajanja najlon na mašinici zafrče i onda bude svega. To mi se najčešće događalo sa fluorcarbon najlonom.

Žali se Marija svojoj susjedi:
– “Kad god moj Mate kupi dozvolu nikad ribe ne uhvati. A kad ne kupi onda njega uhvate!”
Hvala: dalmatino

Molimo prijavite se

Više...
dalmatino's Avatar 12 Ožu 2015 12:16 #5 od dalmatino
I meni se ovo događa. Hvala Dalibore, mislim da su mi sada neke stvari jasnije. Treba biti oprezan, pogotovo s tanjim upredenicama dok ne uđu u štos i malo se razrade, onda je lakše. Slažem se da ovo treba staviti pod istaknute teme jer sam siguran da mnogi imaju ovaj problem. Ja sam isto uglavnom na Gosen upredenicama jer mi odgovaraju cijenom i služe me dosta dobro.

Može li mi netko objasniti razliku između upredenice s 4 i 8 niti? Imam i jednu i drugu i meni je sve to isto :cheer:

Molimo prijavite se

Više...
frkachu's Avatar 16 Ožu 2015 14:54 - 16 Ožu 2015 14:55 #6 od frkachu

dalmatino napisao: Može li mi netko objasniti razliku između upredenice s 4 i 8 niti? Imam i jednu i drugu i meni je sve to isto :cheer:


evo ti odgovora na samom početku članka
u principu one s 8 niti se mogu ljepše posložiti da poprime okrugli poprečni presjek...
Zadnja izmjena: 16 Ožu 2015 14:55 od frkachu.

Molimo prijavite se