"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Problemi sa upredenicom

Više...
Darkwavesurfer's Avatar 24 Velj 2020 11:42 - 24 Velj 2020 12:47 #1 od Darkwavesurfer
Pozdrav,

Može jedno početničko pitanje?

Imam problem s upredenicom da mi se petlja odnosno rade se čvorovi pogotovo kod skosanja u lignjolovu i jigganja u shore jiggingu. Kod spinninga nemam problema. Također se na špulu namata nekako valovito (nepravilno i labavo) kada se smoči (možda tako treba biti ne znam). Kada sam ga namotavao prvi put nije bilo labavo jer sam pod otporom namotavao. Također mi je struna ne izgleda ravnomjerno namotana, puno više je namotano prema drški nego prema vrhu štapa.

Ruku na srce, kupio sam upredenicu u Decathlonu (neku njihovu Caperlan TX8) za 130kn 130metara pa možda i nije kvalitetan izbor.

Rola je Okuma ceymar ctx40.

Koju upredenicu bi preporučili za tu rolu? I koju debljinu za lov strijelki recimo?
Često kombiniram spinning i lignjolov na taj štap sada u zimske dane.
Zadnja izmjena: 24 Velj 2020 12:47 od Darkwavesurfer.

Molimo prijavite se

  • B_
  • B_'s Avatar
  • Majstor foruma
  • Majstor foruma
Više...
B_'s Avatar 24 Velj 2020 15:05 #2 od B_
Replied by B_ on topic Problemi sa upredenicom
Prva stvar koju trebas rijesiti jest uciniti da ti rola ravnomjerno namata upredenicu. To ces postici tako da skines spulu sa role i na glavnom lezaju ces vidjeti male tanke valjcice, vjerovatno ih ima 2-3. Probaj skinuti jednog pa onda vidi da li rola dobro namotava. Ako i dalje ne namotava dobro, trebas skinuti jos jednog. Tako sve dok ti ne pocne normalno namotavat. Imao sam isti problem sa svojom Okumom Azores, tako sam ga odmah rijesio.

Molimo prijavite se

Više...
Darkwavesurfer's Avatar 24 Velj 2020 16:20 - 24 Velj 2020 16:21 #3 od Darkwavesurfer
@B_ Da ne namotava ju dobro. Probati ću to što si rekao pa javim rezultat. Hvala.
Zadnja izmjena: 24 Velj 2020 16:21 od Darkwavesurfer.

Molimo prijavite se

Više...
Darkwavesurfer's Avatar 29 Velj 2020 08:50 #4 od Darkwavesurfer
@B_ Maknuo sam jedan valjčić kako si rekao i sada je bolje. Thanks.

Što se tiće petljanja strune vjerovatno je problem u tome što nisam držao strunu napetu kod skosanja.

Molimo prijavite se

  • B_
  • B_'s Avatar
  • Majstor foruma
  • Majstor foruma
Više...
B_'s Avatar 29 Velj 2020 12:28 #5 od B_
Replied by B_ on topic Problemi sa upredenicom
Mora ti skroz ravno slagati upredenicu, tako ako ti je jos uvijek nije idealno probaj skinuti jos jedan valjcic. A to sa skosavanjem imas pravo, mora biti napeta upredenica

Molimo prijavite se

Više...
Ilija Gromovnik's Avatar 29 Velj 2020 18:54 #6 od Ilija Gromovnik
Postoji mnogo razloga zašto se upredenica može petljati , pored ovih nabrojenih može još bit i do toga da si namotao upredenicu previše blizu ruba špule , uvijek ostavi jedno 3 mm od ruba to je jedan sitni detalj kojega ribari često zanemaruju pa kada se stvari zapetljaju onda se čude što se dogodilo. Ja sam tu lekciju naučio na grub način :cheer: ! Pored toga zna nekad biti problem i u samoj roli , neke role jednostavno nisu pogodne za korišćenje upredenica iako o Okumi Ceymar čujem uglavnom samo pozitivne stvari moguće je da ta rola baš i nije idealna za slaganje tankih upredenica kao recimo što bi bile neke skuplje role sa takozvanim ''wormshaftom'' koje su baš osmišljene za korištenje PE struna...no dobro. Da se još osvrnem na ovo tvoje pitanje o debljini upredenice koje biš mogao koristit za spin na Lubina/Strijelke te Lignje ...sve je stvar opreme koju imaš , ne znam koje ti vrijednosti podržavaju štap ili štapovi koje koristiš ali uglavnom špage PE 1.0 - 1.5 (15 do 20 Lb)trebale bih biti više nego dovoljne za to što loviš. Nadam se da sam ti donekle uspio pomoći ovim piskaranjem , pozdrav i živio :) !!!

Ča me tako gljedaš?!

Molimo prijavite se

Više...
Darkwavesurfer's Avatar 01 Ožu 2020 11:17 #7 od Darkwavesurfer
@Ilija Gromovnik Thanks na odogovoru.
Pustio sam par mm do ruba špule tako da mislim da nije do toga. Upredenica je: Ø: 16/100 - 10.2 kg - 22.49 Lbs. Probati ću sa malo debljom sljedeći put.

Štap koji imam je Daiwa Sweepfire 15-40g.
Uglavnom mi se sviđa štap osim toga što mi je pukla keramika na vodilici prvi put kad sam ga naslonio na pod. Da mi je pao ne bi ništa rekao, ali ovako... Dok sam skužio da mi ta keramika reže upredenicu igubio sam par varalica :) Uglavnom, na servisu je to riješeno.

Molimo prijavite se