Ponedjeljak, 28 Srpanj 2014 20:39 Napisao 

Ekspedicija "Vapina 2014." - LudoMore.com / Video

Pagar, Radio Dalmacija, miris kave i prolom oblaka stavili su točku na i ova tri predivna dana u ugodnom društvu...

Ekspedicija "Vapina 2014." - LudoMore.com je trodnevna ekspedicija na Vapinu! Vapina je špilja tik uz more ko stvorena za "hospitalizaciju" 6 luđaka koji će se u naredna 72h saživiti s morem i od njega pokušati preživjeti, pritom poštivajući more i sve što ono pruža i nosi...

Dolazak na Vapinu u pravilu nije težak, naročito ako idete na kupanje sa šugamanom i bočicom vode. Međutim ako "selite" na Vapinu kao mi , onda je najbolja opcija - barka. Od Cavtata do Vapine otprilike ima 1h 15min vožnje potpuno nakrcanom pasarom na 3/4 gasa Yamaha 5KS . Zbog činjenice da se Vapina (42.538852 / 18.269134) nalazi na otvorenom moru i potpuno je otvorena na udare svih vjetrova osim bure, odmah po dolasku improviziramo corpo morto i osiguravamo siguran vez . Petak i subota uz prevrtljivi popodnevni maestral prolaze glatko dok u nedjelju "mirišemo" jugo u jačanju. U cik zore pronicljivi kolega evakuira barku u sigurnost uvale Tiha u Cavtatu. Pun pogodak. Za par sati uslijedio je opći potop.

Vapina kao posta za ribolov nije ništa posebno. Kad ima mora i pjeni mogu se uspješno loviti ušate. Može se i na surf casting ali treba zabaciti barem 40-ak metara ili otplivati s ješkom u dubinu. U samom kraju je plitko i prepuno škrapa preko kojih se redovito gube predvezi. Međutim, 10 min pješačenja zapadno i dolazite do isturene ponte Tršikovac, odlične pozicije za surf casting, spinning ili shore jigging, koja ovaj put nažalost nije bila blagonaklona. Moglo se to naslutiti i u dolasku kad smo u uvali od Tršikovca na parangal od 50 udica izvukli 7-8 crva koji su pohlepno gutali freške srdele. U međuvremenu kolega je na poziciji Puvački vrat izvukao jednu lijepu škrpinu ali i izgubio nešto veliko, hobotnica ili golub, smeđe i podlo nadodaje on. Jedina preostala nada za gradele je kolega s puškom koji se šulja od Vapine prema Puvalicama i na opće oduševljenje brani obraz ekspedicije. Ručak je tu!

Naš kogo se sva tri dana brinuo da ne ostanemo gladni, ali i da ne jedemo bilo što, pa smo tako uživali u njegovim mušulama na buzaru i rižotu od mušula i lupara. Pekli smo srdele ali i oboritu ribu koji bi se našla na udici, odnosno na harpunu. Rupe između obroka popunjavali smo neizostavnom paštetom i mesnim doručkom , svojevrsnim simbolom svakog dalmatinskog logorovanja bez kojeg jednostavno ne ide. Kruh, vino, mineralna i led su se dostavljali na dnevnoj bazi tako da smo se redovito osvježavali hladnom bevandom odnosno gemištom. U subotu predvečer otisnuli smo se na kanjce i napunili kašetu da bi za večeru napravili dalmatinski fish&chips uz 10 kg pomfrita i prigane kanjce u oštrom brašnu. Kolega štima gitaru i kreće pjesma.

Olujno nedjeljno jutro jednostavno nije moglo pokvariti dobro raspoloženje ekspedicije. Pagar, Radio Dalmacija, miris kave i prolom oblaka stavili su točku na i ova tri predivna dana u ugodnom društvu. Da ne duljimo previše...

Ekspedicija "Vapina 2014." - LudoMore.com

Pročitano 6442 puta
Hamag
Prijava
x
x
Registracija
x

LudoMore.com Majice!

Ribe Jadrana

Pomorci
pišite nam

Zadnji komentari

Tko god da je ispekao ovog Vuka ja mu skidam kapu. Vrhunski odradjeno. Jedina zamjerka je sto je pij...
Jedna tuzna prica:
https://www.youtube.com/watch?v=3TkqeniNQfo

Lovostaji

  • Drozd - Trajno
  • Kavala - 15.5. - 15.7.
  • Rakovica - 1.6. - 30.11.
  • Kirnje - 1.7. - 31.8.
  • Jastog - 10.9. - 15.5.
  • Hlap - 10.9. - 15.5.
  • Tuna - 1.1. - 1.4.
  • Iglun - 1.10. - 30.11. i 1.3. - 31.3.

Saznajte sve informacije o lovostajima i minimalnim veličinama dozvoljenim za lov.