Četvrtak, 23 Listopad 2014 12:16

Oblaci i vrste oblaka

Napisao

Oblaci su vidljive nakupine kapljica vode ili čestica leda (ili oboje) u atmosferi...

Vrste oblaka

Topli vlažni zrak podiže se u vis. Kad dosegne određenu visinu, ohladi se. Pri niskoj temperaturi topao zrak više ne može zadržati vlagu pa se ona pretvara u malene kapljice vode ili komadiće, kristaliće leda i tako stvara oblake. Svaki oblak je različit jer nastaje na različitim visinama i temperaturama. Oblaci su dakle potpuo različiti i neprestano mijenjaju oblik. Sastavljeni su od različitih čestica koje ovise o temperaturi i visini.

Ukratko, možemo reći da su oblaci nakupine kapljica vode i komadića leda koji su nastali prilikom podizanja toplog vlažnog zraka u vis.

Postoji 10 (rodova) vrsta oblaka

1. Cirusi (Ci)

Cirusi su oblaci čupavog, vlaknastog izgleda s bijelm svilenkastim sjajem. Oblačne niti su ravne, ponekad nepravilne i zakrivljene, a ponekad i isprepletene. Nakon zalaska sunca cirusi mijenjaju boju u predivni spektar narančaste, žute, ružičaste i crvenkaste boje da bi u konačnici poprimili sivu boju. Cirusi nikad ne daju oborine.

Kondenzirani zrak koji ostavljaju zrakoplovi na velikim visinama zapravo su vrsta cirusa. Trag se stvara kada se vodena para koju ispušta zrakoplov smrzava i pretvara u ledene kristaliće.

Cirusi

2. Cirokumulusi (Cc)

Cirokumulusi ili "ovčice" su mali ledeni oblaci sastavljeni od malenih bijelih pjegica, raspoređeni u manje ili više pravilnim skupinama. Ne daju oborine. Kroz cirokumuluse se vidi plavo nebo. Podsjećaju na čipku odnosno na mrežu ili pčelinje saće.

Cirokumulusi

3. Cirostratusi (Cs)

Cirostratusi su tanki, ledeni i prozračni oblaci koji nebo prekrivaju u potpunosti ili djelomično. Budući da su tanki na njima se pojavljuje halo - krug - dvor oko sunca ili mjeseca. To je skup optičkih fenomena u obliku prstena ili svijetlećih točaka poznatije kao lažno sunce.

Cirostratusi

4. Altokumulusi (Ac)

Altokumulusi su bijeli i sivi oblačići u kojim se miješaju voda i led. Srednji dijelovi oblaka su gušći i deblji pa izgledaju tamniji. Raspored oblaka je uglavnom pravilan. Iz altokumulusa ne padaju oborine.

Altokumulusi

5. Altostratusi (As)

Altostratusi su mješoviti oblaci vode i leda koji djelomično ili potpuno prekrivaju nebo. Vrlo su debeli i obično potpuno prekriju sunce i ne uzrokuju halo pojavu. Pouzdano najavljuju naoblaku koja koja dolazi sa zapada, polako se snižava i donosi oborine.

Altostratusi

6. Nimbostratusi (Ns)

Nimbostratusi su snježnobijeli oblaci od vode i leda koji potpuno prekrivaju sunce kao jednobojni, sivi ili čak tamnosivi sloj. Ispod nimbostratusa se u pravilu svaraju maleni oblaci čuperci. Nimbostratus je tipični oborinski oblak iz kojeg pada mirna i jednolična kiša ili trajni snijeg.

Nimbostratusi

7. Stratokumulusi (Sc)

Stratokumulusi su oblaci bijele ili sive boje. U pravilu ne daju oborine, a ako ih daju onda je riječ o slaboj kiši ili laganom snijegu. Stratokumulusi najavljuju dolazak lošeg vremena.

Stratokumulusi

8. Stratusi (St)

Stratusi su vodeni oblaci koji prekrivaju cijelo nebo kao jednolični sivi sloj s gotovo jednakom donjom granicom. Stratus na samom tlu znazivamo maglom.

Stratusi

9. Kumulusi (Cu)

Kumulusi po mnogima spadaju u najljepše oblake. Sastavljeni su od vodenih kapljica, grudasti su i ponekad rastrgani, a većinom se pojavljuju u grudastim i oštrim oblicima pa se čine nabreknutim. Narastu vrlo visoko. Podsjećaju na divovsku cvjetaču. Često ih obasjava sunce pa su blještavi i izrazito bijeli dok im je osnova vodoravna i tamna zbog sjene u kojoj se nalazi.

Kumulusi

10. Kumulonimbusi (Cb)

Kumulonimbusi su teški i gusti vodeni oblaci koji se protežu daleko u visinu i u pravilu donose oluju i grmljavinu. Javljaju se u toplim sparnim danima, kada nema vjetra a isparavanja se gomilaju i idu u vis. Kumulonimbus daje različite oborine kao jake pljuskove, ledenu kišu i grad, a iz njega se može razviti i pijavica, odnosno tornado.

Kumulonimbusi

Oblake možemo svrstati u tri visinska kata:

 • Visoki : Ci, Cc, Cs - sasvim ledeni oblaci, s temperaturama nižima od -35°C i nisu oštro ograničeni.
 • Srednji: Ac, As - mješoviti oblaci od leda i vode s temperaturama između -10°C i - 35°C.
 • Niski : Ns, Sc, St, Cu, Cb - vodeni oblaci s temperaturama od -10°C do više od 0°C i oštro su ograničeni.

Također oblake možemo svrstati i u:

 • stratiformne oblake koji imaju horizontalne dimenzije mnogo veće od vertikalnih
 • kumuliformne oblake koji imaju veće vertikalne dimenzije od horizontalnih
 • orografske oblake koji nastaju pod utjecajem reljefa (tzv. valni oblaci)

Pojmovi:

 • sedefasti oblaci - pokazuju dugine boje i nalaze se na visinama od 22 – 30 km
 • noktilucentni oblaci - svjetleći noćni oblaci, visina 80 – 90 km
 • oblaci – vrpce ili kondenzacijski tragovi - uski tanki oblaci koji nastaju kao posljedica zaleđivanja vodene pare iz ispušnih plinova zrakoplova
 • virge (pruge) – nastaju ljeti, kada kiša ne uspije doći do tla, nego odmah ispari zbog nezasićenosti atmosfere vodenom parom
 • halo - nastaje kada cirusi koji često poput koprene prekriju nebo i na njima se pojavi prilično rijetka, a izrazita nebeska pojava, prsten oko Sunca ili Mjeseca. Nastaje zbog loma i refleksije svjetlosti na kristalima leda u visokim slojevitim oblacima. Prsten je najčešće blijed ili slabo obojen. U stara vremena ljudi su ga smatrali lošim nebeskim znakom, koji najavljuje kugu, požare i rat.

Više informacija

 • Podnaslov: Cirusi, cirokumulusi, cirostratusi, altokumulusi, altostratusi, nimbostratusi, stratokumulusi, stratusi, kumulusi, kumulonimbusi...
 • Badge: Badge
Pročitano 38362 puta
Hamag

Na forumu

 • Nema novih postova za prikazati