Ponedjeljak, 19 Siječanj 2015 13:14 Napisao 

Jedno sranje je dovoljno

Nafta u Jadranu

Čim netko spomene naftu i more u istoj rečenici odmah se sjetim onog jadnog galeba u meksičkom zaljevu, prekrivenog potencijalnim eurosuperom kako se grčevito bori za život. Tad smo sjedali u kafiću i komentirali - "Bogu hvala, neće ovo nikad u nas.". Eh, kako smo bili glupi...

Naopako

Kao pravi domaćini, prvo smo ponudili vodećim naftnim kompanijama da istraže Jadran. Kako se istražuje Jadran? Istražuje se zvučnim bombama snage 240 decibela u razmacima od 10 minuta. Dakle, svako 10 minuta BOOM! BOOM! BOOM! i tako danonoćno uzduž i poprijeko. Sljedeće jutro smo raspisali natječaj za koncesiju eksploatacije nafte i plina u Jadranu. Zatim smo odredili područja gdje će se bušiti i za par dana dodijelili koncesije. Na samom kraju smo odlučili napraviti i stratešku procjenu utjecaja na okoliš. Na samom kraju!!!

To je knjižurina od 500 stranica koju na kraju nitko neće pročitati. U njoj piše...

  • Platforme se ne smiju vidjeti s plaža i iz turističkih zona.
  • Bušenje se ne smije odvijati na više od tri područja istovremeno.
  • Nema eksploatacije oko otoka Jabuka i Palagruža, važnih mrijestilišta ribe.

Zar su to bitne stavke koje jamče sigurnost od ekokatastrofe?

Valja li napomenuti da su svi naftaši odabrani za koncesiju u Jadranu imali ekološke incidente? Uzmimo za primjer Marathon kojem je početkom novog milenija iz puknutog cjevovoda u Americi iscurilo 1 900 000 litara nafte, a isti cjevovod im je procurio opet 2008. Ista tvrtka je od 2003. do 2010. prijavila preko 60 eko incidenata povezanih s curenjem nafte. Druge da i ne spominjemo.

Sjetite se kakvo sranje naprave 3 kapljice mješavine kad ih točite u Tomos 4, kamoli litra, kamoli 1 900 000 litara! Prokleti ekocid...

Nama je očito malo jedan par očiju da shvatimo da je dovoljno samo jedno sranje da sve pođe u...

Jedno sranje je dovoljno

Let 3 - Nafta

Pročitano 3384 puta
Hamag
Prijava
x
x
Registracija
x

Ludo More?

"Ribolovne priče, tehnike, iskustva, savjeti i trikovi. Brodovi, putopisi i svijet nautike. Malo o kužini i ekologiji. Prijateljima i druženju. O moru."

Ribe Jadrana

Pomorci
pišite nam

Zadnji komentari

Tko god da je ispekao ovog Vuka ja mu skidam kapu. Vrhunski odradjeno. Jedina zamjerka je sto je pij...
Jedna tuzna prica:
https://www.youtube.com/watch?v=3TkqeniNQfo