Četvrtak, 09 Siječanj 2014 20:15 Napisao 

Uspavani div! Molunat - Izvađen brončani top iz 1758. godine

Nekad se zbilja ratovalo sa stilom...

Molunat - U uvali Podmetale u Donjem Moluntu, ronioci odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda uz suradnju braniteljske udruge Alfa Patriot, zagrebačkog ronilačkog kluba "ZG-Sub" i dubrovačke udruge "Eco mar" izvadili su brončani top iz 1758. godine...

Top je dužine 3,2 metra, kalibra 120 mm i težine oko 1500 - 1800 kilograma. Nalazio se usred uvale na dubini od 22 metra. Izlio ga je majstor Giovanni Battista Cebrano II, u Torinu 1758. godine.

Top je 1806. godine služio francuskoj vojsci kako bi se obranila od ruske mornarice. Najvjerojatnije da je pao pri prekrcavanju s jednog na drugi brod. U odličnom je stanju što se ponajprije može zahvaliti mulju koji ga je očuvao od korozije.

U ljeto 2012. otkrili su ga zagrebački ronioci koji su nalaz prijavili Ministarstvu RH.

Uspavani div je završio u restauratorskoj radionici za metal u Dubrovniku gdje će se restaurirati i konzervirati, a po završetku će vjerojatno naći svoje mjesto na jednoj od dubrovačkih tvrđava.

Nekad se zbilja ratovalo sa stilom.

Pročitano 1959 puta
Hamag
Prijava
x
x
Registracija
x

Ludo More?

"Ribolovne priče, tehnike, iskustva, savjeti i trikovi. Brodovi, putopisi i svijet nautike. Malo o kužini i ekologiji. Prijateljima i druženju. O moru."

Ribe Jadrana

Pomorci
pišite nam

Zadnji komentari

Tko god da je ispekao ovog Vuka ja mu skidam kapu. Vrhunski odradjeno. Jedina zamjerka je sto je pij...
Jedna tuzna prica:
https://www.youtube.com/watch?v=3TkqeniNQfo