Srijeda, 29 Siječanj 2014 14:47 Napisao 

Zubatac s Kornata mrijesti se u Ninu i košta ko svetog Petra kajgana

Car od riba je uzgojen, živio car! Uzgoj zubataca nije nepoznanica. Na policama lokalnih supermarketa znaju se pronaći zubaci iz Španjolske, Argentine, Maroka...

Cromaris, vodeći hrvatski uzgajivač ribe, nakon trogodišnjeg "eksperimentiranja" s uzgojem zubaca, na tržište je izbacio 10 tona potomaka autohtonog cara s Kornata. Ulovljen na Kornatima, mrijesti se u Ninu i uzgaja u Lamjani...

Neprilagođen

Zubatac je plaha riba koja nije navikla na život u kavezu, život pod stresom. Specifičnost i složenost uzgoja dodatno pridonosi težini ovog ambicioznog projekta, u kojem je, usudimo se reći, Cromaris uspio. Dodatno zbog činjenice da je uzgoj ove predivne ribe rizik i relativna novost u marikulturi. Novost kojoj se prilazi s posebnom pažnjom, ipak se radi o caru.

Cijena

Unatoč pretpostavci da bi riba iz uzgoja trebala imati, koliko toliko pristupačniju cijenu za razliku od divlje ribe, cijena za kilogram Cromarisovog zubaca kreće se oko 150 kn za kilogram, što je za današnje uvjete ipak malo previše. Ipak, etiketiran je kao "Kornatski" a i ne jede se zubo svaki dan, osim ako ste Labrax.

Pročitano 3934 puta
Molimo vas da se ulogirate kako bi mogli komentirati
Komentari | Dodaj svoj
  • Trenutno nema komentara
Prijava
x
x
Registracija
x

Ludo More?

"Ribolovne priče, tehnike, iskustva, savjeti i trikovi. Brodovi, putopisi i svijet nautike. Malo o kužini i ekologiji. Prijateljima i druženju. O moru."

Ribe Jadrana

Pomorci
pišite nam

Zadnji komentari

Ima ih Maguro isto kao i Malice 130
bilo bi danas ribe da postoji kontrola i red na moru
Nažalost imam osjećaj da je više krivolovaca ...