Srijeda, 29 Siječanj 2014 14:47 Napisao 

Zubatac s Kornata mrijesti se u Ninu i košta ko svetog Petra kajgana

Car od riba je uzgojen, živio car! Uzgoj zubataca nije nepoznanica. Na policama lokalnih supermarketa znaju se pronaći zubaci iz Španjolske, Argentine, Maroka...

Cromaris, vodeći hrvatski uzgajivač ribe, nakon trogodišnjeg "eksperimentiranja" s uzgojem zubaca, na tržište je izbacio 10 tona potomaka autohtonog cara s Kornata. Ulovljen na Kornatima, mrijesti se u Ninu i uzgaja u Lamjani...

Neprilagođen

Zubatac je plaha riba koja nije navikla na život u kavezu, život pod stresom. Specifičnost i složenost uzgoja dodatno pridonosi težini ovog ambicioznog projekta, u kojem je, usudimo se reći, Cromaris uspio. Dodatno zbog činjenice da je uzgoj ove predivne ribe rizik i relativna novost u marikulturi. Novost kojoj se prilazi s posebnom pažnjom, ipak se radi o caru.

Cijena

Unatoč pretpostavci da bi riba iz uzgoja trebala imati, koliko toliko pristupačniju cijenu za razliku od divlje ribe, cijena za kilogram Cromarisovog zubaca kreće se oko 150 kn za kilogram, što je za današnje uvjete ipak malo previše. Ipak, etiketiran je kao "Kornatski" a i ne jede se zubo svaki dan, osim ako ste Labrax.

Pročitano 4971 puta
Prijava
x
x
Registracija
x

Ludo More?

"Ribolovne priče, tehnike, iskustva, savjeti i trikovi. Brodovi, putopisi i svijet nautike. Malo o kužini i ekologiji. Prijateljima i druženju. O moru."

Ribe Jadrana

Pomorci
pišite nam

Zadnji komentari

Tko god da je ispekao ovog Vuka ja mu skidam kapu. Vrhunski odradjeno. Jedina zamjerka je sto je pij...
Jedna tuzna prica:
https://www.youtube.com/watch?v=3TkqeniNQfo