- Zahvala primljena: 5284
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
rogi napisao: Bok ekipa,
evo da se malo pohvalim da sam bio prekjučer prvi puta u lignjolovu (i ribolovu generalno). Planirao sam i ranije ali me ulovila dva tjedna prehlada i nikako da prođe.
Očekivano, sve je završilo praznih ruku, ali nema veze, može biti samo bolje.
S pozitivne strane, nisam ništa pokidao, FG čvor koji sam vezao (uspješno iz 3. pokušaja) nije pukao, niti sam izgubio skosavicu
Oprema:
Štap: Okuma Egi Pro K1
Rola: Okuma Alaris 40
Upredenica: KastKing SuperPower Grey 0,18 (20lb),
Predvez: Okuma SeaMax 0,27 FC koji je vezan FG čvorom na upredenicu, a na kraju FC-a Palomar čvorom vezana kopča na koju ide skosavica
Skosavice:
DTD Bijela Oita 3.0, DTD Real Fish Oita 2.5, DTD Retro Oita 3.0 i 2.5
Uz njih sam kupio i 10ak jeftinih iz Kine koje sam zabacivao prve da provjerim teren da bude manja šteta ukoliko negdje zapnem.
Ostalo: Intech Quick Lock Snap veličine 0 i 00, te sam koristio još doma ovaj "aparat" za namotavanje upredenice na rolu.
Još sam naručio i čekam da stigne: Yamashita Egi OH Ika Shime , Spro LED Head Lamp 150 , teleskopski podmetač , kutija za kopče/sitan pribor , ovaj prsluk (ne znam koristite li vi koji se verete po stijenama nešto slično?), te kutija za skosavice.
Još nešto što bi preporučili da nabavim?
Pretpostavljam da sam bio prekasno. Već je sunce izlazilo kada sam došao ali nemam još nikakvu lampu pa se nisam htio u mraku verati po stijenama.
E sad, za one koji love u Rijeci i okolici i znaju lokaciju, stao sam na vrhu uvale s desne strane i zabacivao sam skosavicu po mojoj procjeni nekih 10-15 m prema sredini uvale i onda sam polako češljao teren i pomicao se svakim zabačajem polako van uvale.
Mislim da nisam dovoljno daleko bacao skosavicu, jučer sam pogledao par videa i pročitao par članaka po internetu pa se nadam da ću idući puta zabacivati malo dalje.
Moje pitanje - lovi li netko na toj poziciji uopće lignje? Ili ako bi mogli preporučiti neku poziciju na toj strani (Kostrena-Pećine), ne znam točno kako funkcionira lignjolovački kodeks? Ili reći gdje da NE IDEM, i to bi bila ogromna pomoć.
Svi ostali savjeti su također dobrodošli! Hvala
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Puno hvala, mislim da ću sutra ujutro probati tamoIveRijeka napisao: Točno tako, zadnja plaža odnosno mul do lučice kraj Viktor Lenca.
Mislim da je problem u predugačkom predvezu i lošoj tehnici bacanjaIveRijeka napisao: Kako samo 15 metara pa pušća mora letit puno duže, nešto ne štima sa tim bacanjima.
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
rogi napisao: Evo bio sam jutros na Pećinama na zadnjoj plaži kod Pajola, cca. 06:00-08:00.
Ovaj puta je skosavica letila bez problema 20-25m ako ne i više. Problem je bio kao i što sam mislio u lošoj tehnici i predugačkom predvezu.
Na početku sam stao na onaj veliki mulić ali je dosta puhalo pa sam se prebacio malo više lijevo prema ogradi od lučice.
Prvo sam bacao kinesku jeftinu skosu par puta i dobro da jesam. Prvo bacanje sam zakačio neku stijenu ali sam ju uspio izvuć. Bio sam pročitao na forumu da je neki član napisao da ju treba nategnuti i onda naglo pustiti da "odleti na iza" i funkcioniralo je.. Tako da tko god je to bio napisao - hvala!
Nakon toga je sve išlo glatko pa sam stavio DTD Retro Oitu 3.0 i drugi zabačaj s njom - moja prva lignja!
No nažalost ju nisam bio dobro zakačio i nekih 10ak m od obale mi se otkačila pri površini
Nakon toga sam bio još cca. sat vremena ali je sve više puhalo i počela je lagana kišica tako da sam se pokupio doma.
Sve u svemu ja više nego zadovoljan. Nadam se da ću iduću uspjeti izvuć van!
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
rogi napisao: Mislim da je kočnica bila ok podešena, radi pri jačem skosanju.
Ali mislim da je problem nastao jer sam ja bio previše ushićen pa sam vrtio rolu kao sivonja
I kada mi se zakači lignja, trebam namatati rolu u jednakom ritmu cijelo vrijeme bez pauze tako da je upredenica napeta cijelo vrijeme ili?
Pretpostavljam da, jer u suprotnome ukoliko popustim napetost na upredenici a lignja se nije dobro zakačila se bez problema otkači?
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se