- Zahvala primljena: 801
Kvarner napisao: Ma gdje je to pravilo da mora biti tako labavo kocnica.Ne bih se slozio s tim.Ja je ima na tvrdi a kad je velika lignja gore inba je reguliram prilikom vadjenja.Tako da nema paravila i da se mora ovo ili ono.Stvar je tehnike.😉
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Kvarner napisao: Ajde nek nam je uvjek netko uzor dali Japan ili Ameri. Ma sve je stvar tehnike. A sad jedno pitanje za tebe, Zdenko koliko si na taj nacin izgubio veliki liganja?Ja znam da kad je kocnica na jace nikad je veca lignja kad skosnes je nabodes i nema frke, kad je na mekano malo pomiluje lignju i kad mislis da je imas da je vani ona ti pusti puscu jer je sve na meko i samo je cuva.Tako da necu raspravljat to je stvar tehnike i navike, a ti se drzi Japanaca.
Molimo prijavite se
Yamašnita napisao: Evo samo da se ukljucim, mislin da je sve stvar pojedinca kako ko voli. Jednom mi je jedan kolega rekao ne moraš se striktno držat pravila, ja na svojoj pošti od 3 čovika koji uvik tu lovimo jedini imam puštenu kočnicu i onda njih dva to nervira jer je njihova stegnuta i uvjeravaju me da će mi mašinica riknit, a evo do sada nikad problema. Znalo mi se desit da s tamo opuštenom kočnicon sam kida krakove lignji i to mi se događalo svaki dan početkon 7 mjeseca. Opet negdi sam čita, lignja u japanu i naša nije ista vrsta, u japanu vole agresivan rad dok naša ne voli, iako nekad i kod nas se baci na agresivnost, ja osobno volin agreaivne skosajeve, sve su to priče kako ko nista nije dokazano, znam da neko kaže sta ce ti sporotonuce skosavice, a meni su draže nego brzo tonuće, sve je stvar kako ko voli lignja ce doc ako je tu ako nije nema je kako god radia, lovia isto je... Znam kad sam počinja brinilo me štap od 45g al eto na kraju sam lipo gušta i ima lipih uliva s tim štapom. Ljudi pravilo je da nema pravila bar tako ja mislin
Molimo prijavite se
Kvarner napisao: Ma gdje je to pravilo da mora biti tako labavo kocnica.Ne bih se slozio s tim.Ja je ima na tvrdi a kad je velika lignja gore inba je reguliram prilikom vadjenja.Tako da nema paravila i da se mora ovo ili ono.Stvar je tehnike.😉
Molimo prijavite se
IveRijeka napisao:
S tim bi se složio, iako i sam podesim tako da kad trojku bacim koliko mogu i pustim da skroz potone pa onda jako agresivno trgnem da je jedva malko čujem. Znači nije onako meko kako japanci imaju naštelano, no nije ni na baš namrtvo tvrdo. Možda će nekome bit smješno no primjetio sam i to da se upredenica ili u mom slučaju na jednoj roli nanofil manje uvrću, jer kad agresivnije skosaš sa velikim proklizavanjem dolazi malo više do uvrtanja prilikom namatanja. Dobro to je moje viđenje, nije to sveto pismo da se mora ovako ili onako neka svak radi kako se nauči i kako vidi da daje najbolje rezultate.Kvarner napisao: Ma gdje je to pravilo da mora biti tako labavo kocnica.Ne bih se slozio s tim.Ja je ima na tvrdi a kad je velika lignja gore inba je reguliram prilikom vadjenja.Tako da nema paravila i da se mora ovo ili ono.Stvar je tehnike.😉
Molimo prijavite se
Ako ti je Kostrena u điru, probaj na vaterpolo igralištu između Galeba i Anićarogi napisao: Moje pitanje - lovi li netko na toj poziciji uopće lignje? Ili ako bi mogli preporučiti neku poziciju na toj strani (Kostrena-Pećine), ne znam točno kako funkcionira lignjolovački kodeks? Ili reći gdje da NE IDEM, i to bi bila ogromna pomoć.
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
rogi napisao: Jutros sam ponovno bio na Pećinama, između 5:45 - 08:30, nažalost i dalje čekam tu prvu lignju
Do cca. 7 sam bio na muliću desno od Pajola, vidio sam tamo neke mrlje od crnila po betonu pa sam išao probati ali uzalud. Nakon toga sam se premjestio na mulić lijevo, više prema Lencu.
Probao sam sa DTD Bijela Oita 3.0, DTD Retro Oita 3.0 i 2.5, te DTD Real Fish Sargo 2.5
Ne znam radim li nešto krivo
Uglavnom zabacim skosavicu, čekam 45-50 sekundi da padne na dno, nakon toga dva jača skosa sa namotavanjem role, ponovno čekam 10-15 sekundi da padne na dno i tako u krug. S tim da prvih par skosova izvodim jače, a kasnije kako skosavica dolazi bliže obali radim slabije skosove.
I naravno ne bacam uvijek na isto mjesto nego nekako pokušavam pokriti cijeli radijus.
Ili je možda problem u boji skosavica? Ili jednostavno nema lignji.
Razmišljam da si uzmem još 2-3 skosavice u rozoj i plavoj nijansi?
Imate li neku preporuku koju boju/nijansu s obzirom da ću 90% vremena loviti u periodu od sat vremena prije izlaska do sat vremena nakon izlaska sunca?
Također bi ostao nekako pri DTD-u s obzirom da su "naše"
I već kad nisam lignju, ulovio sam par fotki
Molimo prijavite se
Pomalo, po meni strpljen spašen, ja sam na svoju prvu lignju čeka mjesec dana, a bia sam na moru skoro svaki dan i bacila mi se na dtd koju sam dobia uz kutiju koju sam otpisa jer sam kupio yamashitu i kažem idem jednom probat bacit dtd nisam davno i paf prva lignja. Strpi se ako nisi u mogucnosti nemoj kupovat sad 50 skosavica bit ce prilike prvo nauci sa materijalom koji imas.rogi napisao: Jutros sam ponovno bio na Pećinama, između 5:45 - 08:30, nažalost i dalje čekam tu prvu lignju
Do cca. 7 sam bio na muliću desno od Pajola, vidio sam tamo neke mrlje od crnila po betonu pa sam išao probati ali uzalud. Nakon toga sam se premjestio na mulić lijevo, više prema Lencu.
Probao sam sa DTD Bijela Oita 3.0, DTD Retro Oita 3.0 i 2.5, te DTD Real Fish Sargo 2.5
Ne znam radim li nešto krivo
Uglavnom zabacim skosavicu, čekam 45-50 sekundi da padne na dno, nakon toga dva jača skosa sa namotavanjem role, ponovno čekam 10-15 sekundi da padne na dno i tako u krug. S tim da prvih par skosova izvodim jače, a kasnije kako skosavica dolazi bliže obali radim slabije skosove.
I naravno ne bacam uvijek na isto mjesto nego nekako pokušavam pokriti cijeli radijus.
Ili je možda problem u boji skosavica? Ili jednostavno nema lignji.
Razmišljam da si uzmem još 2-3 skosavice u rozoj i plavoj nijansi?
Imate li neku preporuku koju boju/nijansu s obzirom da ću 90% vremena loviti u periodu od sat vremena prije izlaska do sat vremena nakon izlaska sunca?
Također bi ostao nekako pri DTD-u s obzirom da su "naše"
I već kad nisam lignju, ulovio sam par fotki
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Da, izdržljiviji od upredenice glede habanja, ali mislim da to ne znači da se može oštetiti ili "zarezati" ukoliko se zakači za stijene ili kamenje.Yamašnita napisao: Ja svoj minjam kad mi pukne upredenica ili popusti čvor koji spaja fc i upredenicu. Do sada nikad mi nije fc pukao. Koliko znam fc se stavlja iz razloga što je izdržljiviji od upredenice i nebi trebao se ostetit prilikom dodirivanja dna(ispravite me ako grijesim ja sam tako razumio) . Provjeri kvalitetu fc.
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Ovo ti je lagano svezat, čak i bez treninga, a dobar jerogi napisao: Čvor sam sada vezao double uni, još nisam "na ti" sa FG-om pa sam odustao nakon 3. pokušaja što mi nije uspio kako treba.
Ali mislim da bi za lignju double uni trebao biti dovoljan glede opterećenja
Molimo prijavite se
machak10 napisao: Vjerovatno ti je bio oštećen..dogodi se....ja sam promijenio taktiku glede dužine FC-a..sa nekadašnjih metar,metar i pol na sadašnjih cca pola metra (50-70 cm),to mi se čini idealno ipak.Ako je duži bez obzira kako dobro svezao FG čvor on ipak "lupa" u vodilice pri izbačaju i kad-tad će puknuti (što mi se i desilo na kraju..).
Molimo prijavite se