- Zahvala primljena: 7
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
susnjar napisao: Mene je spičila osa u prstenjak zadnji dan na Dugom otoku nakon što sam pet dana trpio rojeve pri svakom ješkanju.
I bome je oteklina trajala 2-3 dana.
Molimo prijavite se
bzing napisao: Moja iskustva govore da će orada uzeti sve šta je jestivo ako se nađe na poziciji lova.
Izbor i uporaba ješke ovisi i o tehnici.Za daleki izbačaj odnosno lov na odmet iliti surfcasting gdje se radi duljine izbačaja koriste teška olova nemoguče je koristiti mekanu ješku.Za tehnike koje preferiraju lov na užem pojasu uz obalu moguće je gotovo sve.
Ja isključivo lovim a volo tehnikom, štap i rola su spinerski ukupno teški 400 grama, otežanje maximalno 3grama - ako je kurenat inače 1 - 2grama, udica obično broj 4 ali ponekad 1 i 2..U dobrim uvjetima tako složen sistem leti do 25metara duljine
Ove godine sam koristio uglavnom svjež kruh i držao ga na dnu maximalno 30 sekundi.Ukolikoje orada na toj poziciji, uzima gotovo trenutno na donjem mnetru dubine a predvečer je to znalo biti i na pola dubine.Ako je nema, stalno zabacivanje i otpadanje kruha će joj skrenuti pozornost da se nešto događa i privuči je.
U jesen sam probao kozice i srdelu i nije bilo nikakve razlike osim šta se kruh bolje držao u fazi zabacivanja ali sam napustio sve mamce životinjskog porijekla zbog strašno velikog broja osa s kojima se nije igrati.
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
bzing napisao: Ako sam dobro razumio radiš pastelu od kruha itvorničke hrane za orade?
Ja sam to radio od kruha i peleta za primamu s mirisom gambora i bilo je kao ui na običan kruh a puno jednostavnije je uzeti kruh.
Ja u ribolov idem isključivo na noge radi zdravlja i idem kad god imam prigodu.Najbliža pošta od orada mi je na 10minuta hoda, najdalja 35 i jednostavno uz put kupim pola bilog svježeg kruha i lovim.Nikakve pripreme ne dolaze u obzir.
E sad....ova jesen je htjela da su mi ulovi bili solidni veličinom a svakodnevni.Kad kažem solidni - to su ribe do 1,5kg a vračam sve ispod 35dkg.Ne lezi vraže, veliki dio ovih šta love na odmet nije uitija skoro pa ništa.Uredno mi nude da me nauče loviti (štap 3,6 m, rola sa slobodnom špulom, olovo od 40 grama na više, volci, bibiji, srdele....stalak za štapove, signalizator potezanja, .....).
Dok oni to nabrajaju ja uredno dignem 2 - 3 orade od 75 deka što je njima ulov za cijelu sezonu.
Dakako, oni bacaju ta olova 100 metara u dalj pa se čini da to postaje disciplina za sebe a koja i nema neki ribolovni smisao.
Ali to je ok.Svakom vlastita iskustva.
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
..bzing napisao: Ako sam dobro razumio radiš pastelu od kruha itvorničke hrane za orade?
Ja sam to radio od kruha i peleta za primamu s mirisom gambora i bilo je kao ui na običan kruh a puno jednostavnije je uzeti kruh.
Ja u ribolov idem isključivo na noge radi zdravlja i idem kad god imam prigodu.Najbliža pošta od orada mi je na 10minuta hoda, najdalja 35 i jednostavno uz put kupim pola bilog svježeg kruha i lovim.Nikakve pripreme ne dolaze u obzir.
E sad....ova jesen je htjela da su mi ulovi bili solidni veličinom a svakodnevni.Kad kažem solidni - to su ribe do 1,5kg a vračam sve ispod 35dkg.Ne lezi vraže, veliki dio ovih šta love na odmet nije uitija skoro pa ništa.Uredno mi nude da me nauče loviti (štap 3,6 m, rola sa slobodnom špulom, olovo od 40 grama na više, volci, bibiji, srdele....stalak za štapove, signalizator potezanja, .....).
Dok oni to nabrajaju ja uredno dignem 2 - 3 orade od 75 deka što je njima ulov za cijelu sezonu.
Dakako, oni bacaju ta olova 100 metara u dalj pa se čini da to postaje disciplina za sebe a koja i nema neki ribolovni smisao.
Ali to je ok.Svakom vlastita iskustva.
Molimo prijavite se
edi napisao:
..bzing napisao: Ako sam dobro razumio radiš pastelu od kruha itvorničke hrane za orade?
Ali to je ok.Svakom vlastita iskustva....pozdrav...mene jako interesira takav nacin ribolova orade... imas li kakvih slikica tih orada ulovljenih na kruh al volo...kod mene u rijeci se isto dobro dobivaju na kruh sa primjesom...ali samo u luci i okolici industrije...vidio sam da kod silosa tamane zitarice kad ga peru i prazne na brajdi...
Molimo prijavite se
..ma nisam zagrizao samo za to..jako cesto lovim i na ruku ili na stap za spinning al volo...da da to super sve...al nisam nikad na kruh ili ti pastelu ulovio oradu...cuo jesam da se lovi od ekipe...mozda drugaciju jesku na mom terenu vole..gdje lovis na kojem djelu koja zupanija ili mjesto...bzing napisao:
edi napisao:
Ali to je ok.Svakom vlastita iskustva....pozdrav...mene jako interesira takav nacin ribolova orade... imas li kakvih slikica tih orada ulovljenih na kruh al volo...kod mene u rijeci se isto dobro dobivaju na kruh sa primjesom...ali samo u luci i okolici industrije...vidio sam da kod silosa tamane zitarice kad ga peru i prazne na brajdi...
Imaš na topicu "jel grize" par slika.
Oprema za ovakav način lova je u stvari oprema za lagani spinning.
Ja koristim štap 3 - 22 grama (SPRO spin blast 2,4m težine 146 grama)
Rola - PENN fierce II 2000 - cca 260grama
najlon 0,22
udica 4, 2 i 1 (kako mi dođe pod ruku)
olovo - sačma od 0,5 - 2 grama po balinu
S ovako laganom opremom osjetiš i najmanjeg špara a kamoli oradu.
Teren treba pregledati šetnjom uz more tamo oko sredine petog miseca i jednostavno vidiš gdje i kada "patroliraju" orade.Kreču se paralelno s obalom pregledavajuči dno i ne zadržavaju se baš puno na jednom mjestu.Od početka šestog miseca su sasvim uz obalu ujutro i uvečer (sasvim uz obalu znači nekih 5 - 15 metara od obale) na dubini od 2 - 15m.Najbolji teren se meni pokazao prelaz posidonije na pijesak ili žalo iako igra i kamenito dno.Iznad same trave ih se nešto nisam nalovio ali tu zna udariti salpa a što je poseban gušt jer je žešči borac od orade.Ulovio sam salpu preko kilograma težine a da prije toga nikad nisam ni vidio veču od 40dkg.
Dok ješka propada, naleti cipol, bukva, šarag, pic a i lubin zna zategnuti.
Meni je ovo dinamičnije od surfcastinga, potrebno je manje opreme i s toga je lako promjeniti poziciju i odšetati dalje.
Sve mi nešto govori da si ti ipak zagrizao za ovaj "teretni" način sa stalcima, gajbom pive, suncobranom i svim ostalim "šaranskim" priborom
Svejedno probaj!
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se