Dužina štapa za ribolov na stijenama

More
8 years 6 months ago - 8 years 6 months ago #17 by Jadran
Pozdrav svima,

Zanima me kolike štapove koristite za ribolov s obale i koje su snage? Koliko dužina štapa utiče na izbačaj i ponašanje sistema na dnu?

(Najčešće lovin na Pelješcu, na otocima od Korčule do Hvara di su dubine od 5 do 50 metara i relativno su strme obale)

Fala lipa
Last edit: 8 years 6 months ago by Jadran.

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 6 months ago - 8 years 6 months ago #18 by vulgaris
Lovim na području konavoskih stijena i Prevlake , dubine od 30-60m, strme obale, koristim štapove od 4-4,20m , 200g.

Ova kombinacija mi se pokazala jako dobrom iz više razloga, prvenstveno dalek izbačaj (nije presudno na ovom terenu) , izvlačenje ribe je puno lakše nego kod manjih štapova , a kačenje sistema za dno je minimalno .
Mislim da dužina štapa ne utječe na ponašenje sistema kada legne na dno ali dužina zasigurno ima velik utjecaj na vađenje sistema.
Vađenje sistema kod manjih štapova je problematično jer sistem ide odozdo paralelno sa terenom što u većini slučajeva završi kačenjem i gubljenjem i ulova i sistema , a kod dužih štapova to je dosta sigurnije jer se sistem izvlači pod kosinom u odnosu na teren što kačenje svodi na minimum i omogućuje izvalčenje ribe i sistema bez većih problema.

Po meni štapovi za ribanje na konavoskom terenu moraju biti min od 3.5 m pa nadalje, sve ispod je lutrija :)

Manjkavost velikih štapova na ovom terenu prvenstveno je izražena u težoj mobilnosti opreme i ograničenju manevra na samoj poziciji , tereni su izrazito teško prohodni i opasni, mobilne mreže nema, a padnuti sa stijena možeš doslovno u svakom momentu, koncentaracija i oprez moraju biti konstantni.
Kretanje po većini posta konavoskih stijena je limitirano ( u 90% slučajeva) tako da psihofizička sprema treba biti na nivou :ohmy: .

Sa velikim štapovima treba voditi računa da prilikom zabacivanja štap i sistem ne zakače u stijene koje te okružuju sa svih strana.


Kada se postigne sklad između poste, ribara i štapova tada nema problema i sve ide kao podmazano :)
Last edit: 8 years 6 months ago by vulgaris.
The following user(s) said Thank You: marioadria, Slaven

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 6 months ago #19 by marioadria
I ja isto lovin sa štapovima preko 3.5 metra uglavnom se držin 4 metra. ne bi preporučia ništa ispod toga. to je neko moje iskustvo, slažen se s vulgarisem da šta se tiče manevra triba biti na oprezu i ponekad fali mista za zabaciti. tereni di ja lovin nisu preteški ali lovio sam na vrlo zeznutim i neugodnim mistima i otprilike znam šta igra šta ne...

veliki štap nosi puno prednosti. bit će problema dok se navikneš ali posli, pisma...

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 6 months ago #21 by Jadran
Fala na odgovorima. Nisam bia kod kuće pa se nisam stiga prije zahvaliti, posal :pinch: Svakako ću uzeti štap od oko 4 metra, imam i lipu rolu koju bi moga upariti s njim. Pokušati ću otići do najbližeg ribomaterijala i vidit štap jer nemam puno iskustva s online narudžbama, isto je lipše kad gam ožeš opipat :) ? Koju gramažu bi mi preporučia, vidim da si napisa

koristim štapove od 4-4,20m , 200g.

do dvista grama, ositi se i manja riba tu?

Kolika olova koristite?

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 6 months ago - 8 years 6 months ago #25 by vulgaris
Budući se radi o ribanju sa stijena teško da će zagrist riba manja od 200g težine, barem je tako ovdje kod nas, tako da se osjeti i najmanji dodir bez problema :)
Što se tiče olova gramažu biram ovisno o terenu na kojem ribam , mislim na dubinu , vrstu dna i trenutni kurenat . U pravilu na većim dubinama od 40-60m ribam isključivo sa 130g olovima , a u plićim terenima od 80-120g .

Naravno da je uvijek bolje opipati štap svojim rukama ali kada nemaš iskustvo to pipkanje ti ništa neće pomoći , tako je barem bilo u mom slučaju :)
Online dosta naračujem i nisam nikada imao problema , barem danas nije problem naći recenziju o štapu kojeg naručuješ i obično ako se radi o nekom dobrom brendu tu nema nikakvih problema kod narudžbe.

Teško je nekome nešto preporučiti i uvjek je u pravilu to nešto osobno što čovjek želi, da li se želiš boriti sa ribom ili je jednostavno želiš isčupati sa dna , ja osobno preferiram štapove koji mi u svakom trenutku ulijevaju povjerenje i sigurnost , a to su u pravilu štapovi maksimalnih gramaža između 170-225g.

Nadam se da sam ti barem malo pomogao :)
Last edit: 8 years 6 months ago by vulgaris.
The following user(s) said Thank You: Posejdon79, Slaven

Please Log in to join the conversation.

More
8 years 6 months ago #28 by Posejdon79

vulgaris wrote: Teško je nekome nešto preporučiti i uvjek je u pravilu to nešto osobno što čovjek želi, da li se želiš boriti sa ribom ili je jednostavno želiš isčupati sa dna , ja osobno preferiram štapove koji mi u svakom trenutku ulijevaju povjerenje i sigurnost , a to su u pravilu štapovi maksimalnih gramaža između 170-225g.


Ne znam koliku ribu loviš ali štapovi od 170-225g ne pružaju puno zabave (pokušao sam), a ja izlazim na more 50% zbog zabave 50% zbog ulova. Da živim od toga koristio bi i ja 200+. Pošteno je kad i riba ima šansu.

Please Log in to join the conversation.

Time to create page: 0.311 seconds
Powered by Kunena Forum