"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Ribolov u lukama

 • zeusfaber
 • zeusfaber's Avatar Autor teme
 • Administrator
 • Administrator
 • Pozdrav svima!
Više...
zeusfaber's Avatar 03 Svi 2017 13:21 #1 od zeusfaber
Ribolov u lukama was created by zeusfaber
Kolega Ahab me inspirirao da otvorim ovu temu i potegnem pitanje - zašto je zabranjen ribolov u lukama?

Pretpostavljam, ako se dozvoli ribolov u lukama onda se dozvolio i za mreže i parangale, a ne samo za sportski ribolov?

Citiram

Područje ribolova - Športski i rekreacijski ribolov na moru je dozvoljen u cijelom ribolovnom moru RH, a zabranjen je oko objekata marikulture (na udaljenosti od 200 m od uzgajališta riba ili 100 m od uzgajališta školjkaša), u lukama i lučicama (osim na označenim mjestima dopuštenim odlukom lučke uprave) te na plažama i kupalištima od 1. svibnja do 1. listopada (osim na označenim mjestima dopuštenim odlukom lokalne samouprave ili koncesionara). U posebnim staništima (ušćima rijeka Dragonje, Mirne, Raše, Riječine, Zrmanje, Jadra, Žrnovnice, Cetine, Neretve i Rijeke Dubrovačke, te u Limskom i Fažanskom kanalu, Medulinskom zaljevu i uvali Klimno na Krku) i dijelovima ribolovnog mora unutar zaštićenih područja temeljem propisa o zaštiti prirode pojedini oblici športskog i rekreacijskog ribolova su posebno regulirani. Područja nacionalnih parkova (Brijuni, Kornati, Krka i Mljet), posebnih i strogih rezervata nisu ribolovno more te je ribolov u njima ribolov uređen pravilnicima o unutrašnjem redu ustanova koje upravljaju tim područjima.Kod kupnje dozvole elektronskim putem (web shop) kupac vrši odabir ribolovne pod zone ovisno o području ribolovnog mora RH u kojem namjerava pretežno obavljati ribolov. Odabir ribolovne pod zone isključivo služi u statističke svrhe, a kupljena dozvola vrijedi za cijelo ribolovno more HR.

Molimo prijavite se

Više...
bzing's Avatar 03 Svi 2017 15:30 #2 od bzing
Replied by bzing on topic Ribolov u lukama
Ovo je i mene zaintrigiralo prošle godine ali nisam našao nikakav detaljan podatak za ušće rijeke Jadro, pa sam u svoju korist zaključio da udičarenje nije zabranjeno i ne bi ga imalo smisla zabraniti.S uporabom "alata" je druga priča.Mriže dosita ne bi imalo smisla gledati na ušćima rijeka ali ih viđam svaki dan.
Godinama nisam vidio nikakove kontrole ničpega šta ima veze sa sportskim i rekreacijskim ribolovom.Nije mi ža onih 500kn za dozvolu ali nered je toliki da se pitam jesam li budala šta podmirujem svako plačanje u životu.

Molimo prijavite se

 • Ahab
 • Ahab's Avatar
 • Majstor foruma
 • Majstor foruma
Više...
Ahab's Avatar 03 Svi 2017 16:48 #3 od Ahab
Replied by Ahab on topic Ribolov u lukama
Sportski ribolov(i sve ostale vrste ribolova) u Hrvatskim lukama zabranjen je iz sigurnosnih razloga.

Problem je u klasifikaciji sportskog ribolova u koji spada:

1. odmetom, ukupno do dva (2) komada; dozvoljena upotreba štapa i role
2. kančenicom, ukupno do dva (2) komada; dozvoljena upotreba štapa i role
3. povlačnim povrazom ili panulom, ukupno do dva (2) komada i
4. povrazom s kukom za lov glavonožaca, ukupno do dva (2) komada.
5. podvodna puška dva (2) komada

Jasno je zašto je zabranjen podvodni ribolov, kančenica i panula. To su prometno najfrekventnija područja i ribolov je zabranjen zbog sprječavanja nesreća i osiguranja nesmetanog odvijanja prometa.

Iako ne postoji nikakav povečan rizik izazivanja nesreće ili štete (eventualno ti neki brod može pokupit tunju), ribolov štapom ili iz ruke zabranjen je zato jer je lakše zabraniti cijelu kategoriju nego je razdvajati na podvrste koje se inače u cijelom zakonu tretiraju kao jedno.

S obzirom da razlozi zbog kojih je ribolov štapom zabranjen nemaju nikakvog smisla ja se prema tom dijelu zakona odnosim kao da ne postoji.

smoto
Hvala: zeusfaber

Molimo prijavite se

Više...
oki270's Avatar 03 Svi 2017 17:14 #4 od oki270
Replied by oki270 on topic Ribolov u lukama

zeusfaber napisao: Pretpostavljam, ako se dozvoli ribolov u lukama onda se dozvolio i za mreže i parangale, a ne samo za sportski ribolov?


Ha gle, sportski ribolov izmedju ostalog ukljucuje PR. Nije bas fora da ti ispred barke izroni PRovac pa da ga pregazis (ako nema bovu). Ako ima bovu zaobici ces (ako je jedan) no sto ako ih ima 10? Postoji jasan zakon na kolikoj udaljenosti se mora zaobici bova - sto ako je npr ulazni put u luku uzi? Da li onda barke ne smiju izlaziti van? Ili se je ok vise pribliziti bovi? To ti je ono sto ameri zovu "can of worms"...

Molimo prijavite se

Više...
bzing's Avatar 03 Svi 2017 19:01 #5 od bzing
Replied by bzing on topic Ribolov u lukama
Isprika:
Naziv topica se odnosi na ribolov u lukama a mene je ponio dio citata koji se odnosi na ušća rijeka.
Krivac; Zeusfaber jer jer je citirao preširoko :cheer:

Molimo prijavite se

 • zeusfaber
 • zeusfaber's Avatar Autor teme
 • Administrator
 • Administrator
 • Pozdrav svima!
Više...
zeusfaber's Avatar 10 Svi 2017 13:46 #6 od zeusfaber
Replied by zeusfaber on topic Ribolov u lukama
@Ahab

Potpisujem sve što si rekao. Klasifikacija je problem.

Ti to jednostavno i lijepo sročiš da je nakon čitanja i budali sve jasno :like:
Hvala: Ahab

Molimo prijavite se

Više...
IveRijeka's Avatar 04 Lis 2017 13:18 #7 od IveRijeka
Replied by IveRijeka on topic Ribolov u lukama
Ko zna neka malo napišeda li je dozvoljen sportski ribolov u trajektnim pristaništima. Sinoć smo malo raspravljali o tom pa nekako nije mi logično da je dozvoljen sportski ribolov u trajektnim pristaništima a zabranjen u svim ostalim lukamai lučicama.

Molimo prijavite se

Više...
oki270's Avatar 04 Lis 2017 13:28 #8 od oki270
Replied by oki270 on topic Ribolov u lukama

IveRijeka napisao: Ko zna neka malo napišeda li je dozvoljen sportski ribolov u trajektnim pristaništima. Sinoć smo malo raspravljali o tom pa nekako nije mi logično da je dozvoljen sportski ribolov u trajektnim pristaništima a zabranjen u svim ostalim lukamai lučicama.


Nema razlike izmedju luke i pristanista. Ideja zabrane je da ribolovci ne smetaju odvijanju pomorskog prometa a jednako smetaju u luci kao i na trajektnom pristanistu.
Hvala: IveRijeka

Molimo prijavite se