Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 28 Srpanj 2014 20:39 Napisao 

Ekspedicija "Vapina 2014." - LudoMore.com / Video

Pagar, Radio Dalmacija, miris kave i prolom oblaka stavili su točku na i ova tri predivna dana u ugodnom društvu...

Ekspedicija "Vapina 2014." - LudoMore.com je trodnevna ekspedicija na Vapinu! Vapina je špilja tik uz more ko stvorena za "hospitalizaciju" 6 luđaka koji će se u naredna 72h saživiti s morem i od njega pokušati preživjeti, pritom poštivajući more i sve što ono pruža i nosi...

Dolazak na Vapinu u pravilu nije težak, naročito ako idete na kupanje sa šugamanom i bočicom vode. Međutim ako "selite" na Vapinu kao mi , onda je najbolja opcija - barka. Od Cavtata do Vapine otprilike ima 1h 15min vožnje potpuno nakrcanom pasarom na 3/4 gasa Yamaha 5KS . Zbog činjenice da se Vapina (42.538852 / 18.269134) nalazi na otvorenom moru i potpuno je otvorena na udare svih vjetrova osim bure, odmah po dolasku improviziramo corpo morto i osiguravamo siguran vez . Petak i subota uz prevrtljivi popodnevni maestral prolaze glatko dok u nedjelju "mirišemo" jugo u jačanju. U cik zore pronicljivi kolega evakuira barku u sigurnost uvale Tiha u Cavtatu. Pun pogodak. Za par sati uslijedio je opći potop.

Vapina kao posta za ribolov nije ništa posebno. Kad ima mora i pjeni mogu se uspješno loviti ušate. Može se i na surf casting ali treba zabaciti barem 40-ak metara ili otplivati s ješkom u dubinu. U samom kraju je plitko i prepuno škrapa preko kojih se redovito gube predvezi. Međutim, 10 min pješačenja zapadno i dolazite do isturene ponte Tršikovac, odlične pozicije za surf casting, spinning ili shore jigging, koja ovaj put nažalost nije bila blagonaklona. Moglo se to naslutiti i u dolasku kad smo u uvali od Tršikovca na parangal od 50 udica izvukli 7-8 crva koji su pohlepno gutali freške srdele. U međuvremenu kolega je na poziciji Puvački vrat izvukao jednu lijepu škrpinu ali i izgubio nešto veliko, hobotnica ili golub, smeđe i podlo nadodaje on. Jedina preostala nada za gradele je kolega s puškom koji se šulja od Vapine prema Puvalicama i na opće oduševljenje brani obraz ekspedicije. Ručak je tu!

Naš kogo se sva tri dana brinuo da ne ostanemo gladni, ali i da ne jedemo bilo što, pa smo tako uživali u njegovim mušulama na buzaru i rižotu od mušula i lupara. Pekli smo srdele ali i oboritu ribu koji bi se našla na udici, odnosno na harpunu. Rupe između obroka popunjavali smo neizostavnom paštetom i mesnim doručkom , svojevrsnim simbolom svakog dalmatinskog logorovanja bez kojeg jednostavno ne ide. Kruh, vino, mineralna i led su se dostavljali na dnevnoj bazi tako da smo se redovito osvježavali hladnom bevandom odnosno gemištom. U subotu predvečer otisnuli smo se na kanjce i napunili kašetu da bi za večeru napravili dalmatinski fish&chips uz 10 kg pomfrita i prigane kanjce u oštrom brašnu. Kolega štima gitaru i kreće pjesma.

Olujno nedjeljno jutro jednostavno nije moglo pokvariti dobro raspoloženje ekspedicije. Pagar, Radio Dalmacija, miris kave i prolom oblaka stavili su točku na i ova tri predivna dana u ugodnom društvu. Da ne duljimo previše...

Ekspedicija "Vapina 2014." - LudoMore.com

Pročitano 5839 puta